Képeslap-történelem – “Ha csak egy kicsit szeretsz, találd el, ki írta!”

Fergeteges adatbázisra bukkantunk a minap! Az időutazás rajongói most nyomban beugorhatnak a sűrűjébe – az Arcanum gyűjteményében majd’ 300.000 százéves képeslap mesél a múltról! El sem tudom képzelni, micsoda meló lehetett ilyen mennyiséget digitalizálni és katalogizálni. Tényleg lenyűgöző!

Balaton Vitorlás a Balatonon1 Balaton Vitorlás a Balatonon2

Az Arcanum képeslap adatbázisában jelenleg öt intézmény, az Országos Széchényi Könyvtár; a Zempléni Múzeum; a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum; a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Damjanich János Múzeum közel 300,000 db képeslapja kereshető és tekinthető meg az oldalon. Az adatbázis célja, hogy minél több múzeum gyűjteményét integrálja a közös kereső programba, remélhetőleg az elkövetkező években folyamatosan bővül majd a tartalom.

1_1 1_2

Halászok a Balatonon1 Halászok a Balatonon2

Const. Hölscher - Das verklungene Lied1 Const. Hölscher - Das verklungene Lied2A gyűjtemény kifejezetten felhasználóbarát, az akkurátus módon kategorizált levelezőlapokra térkép segítségével, illetve összetett kereséssel, különböző szempontok figyelembevételével is kereshetünk. Ha egyszer nekifog az ember, órákon keresztül nem szabadul! A digitalizált képeslapok nagyíthatók, elforgathatók, így remekül olvashatók az édesebbnél-édesebb üzenetek. Az egyik kedvencem:

Remekül érezzük magunkat1 Remekül érezzük magunkat2

Szeretettel ajánlom az Arcanum adatbázisát böngészésre, jó szórakozást!