HOLIS – a nyár legizgalmasabb designeseménye

A Design Terminál szervezésében idény nyáron egy csapat fiatal kreatív gondolkodó Kőszegre utazik néhány napra, hogy új, fenntartható funkciót találjon a Kőszeg határában régóta üresen álló egykori nemezgyár számára. A tábor folyamatosan várja olyan egyetemisták, vagy az elmúlt két évben végzettek jelentkezését, akik hisznek abban, hogy a design hatékony eszköze lehet sokakat érintő társadalmi problémák megoldásának!

4

A Holis egy megközelítés: arról szól, hogy designer, mérnök, szociológus, pszichológus és közgazdász együtt, egy csapatban dolgozik olyan problémák megoldásán, melyek közvetlenül érintenek bennünket a mindennapokban. A Holis nyári táborában csoportvezetők szakmai irányításával jutnak el együtt a résztvevők a probléma megfogalmazásától a tervezésen át egészen a megvalósításig egy hét leforgása alatt.

1

Az idei HOLIS célja megtalálni a Kőszeg határában található régi nemezgyár épületének új funkcióját.  A városban egy kísérleti program indul, mely a „Kreatív város – fenntartható vidék: Új fejlesztési stratégia Kőszeg város példáján” elnevezésű koncepciót valósítja meg. Ennek keretében Kőszeg műemléki épületeit újítják fel az innovációt, vidékfejlesztést és az oktatást is magában foglaló program során valamint egy regionális tudásközpont is létesül, ahol a társadalom-, a természet- és a műszaki tudományok legtehetségesebb képviselői dolgozhatnak együtt. A koncepcióról bővebben ITT…

2 3

A cél egy olyan intézményt létrehozása, amely programalkotásában nemzetközi szinten is előremutató, működése gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható és terei funkcionálisan megfelelnek jövőbeni tartalmának. A tervezés során a kreatív csapat foglalkozik majd az épülettel és környezetével, a belsőépítészettel, környezetkímélő technikai megoldásokkal, online és offline kommunikációval, szervezeti és gazdasági működési modellekkel.

Kiket várnak a HOLIS táborba?

  • Felsőfokú tanulmányaikat folytató diákok és az elmúlt 2 évben végzettek.
  •  Alkotókat, akik nem csak megálmodni, megbeszélni, kitalálni fogják a projekteket, hanem elindítják a megvalósítás útján.
  • A Holis csapata azok jelentkezését várja, akik szeretnék a holisztikus tervezés módszertana mentén megálmodni és megtervezni azt, hogy milyen lesz a kőszegi HOLIS Központ.
  • Olyan intézmény fejlesztése a cél, amely programalkotásában nemzetközi szinten is előremutató, működése gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható és olyan terekkel rendelkezik, amelyek messzemenően kiszolgálják a megálmodott funkciót / tartalmat. A kreatív csapat foglalkozni fog ezért az épülettel és környezetével, belsőépítészettel, környezetkímélő technikai megoldásokkal, programokkal, online és offline kommunikációval, szervezeti és gazdasági működési modellekkel.
  • Elsősorban építészek, formatervezők, grafikusok, informatikusok, kommunikációs szakemberek, közgazdászok, kulturális menedzserek, kurátorok, média művészek, mérnökök, szociológusok, urbanisták és azok jelentkezését várják, akik úgy érzik, hozzá tudnak tenni tudásban, akaratban, tettvágyban, kitartásban, hangulatban ahhoz, hogy egy különleges hely legyen a HOLIS Központ.

A Holis a hosszú távú tervezésben hisz, ezért célja a  közösségfejlesztés. Az a terv, hogy a táborba jelentkező csapat és a következő HOLIS táborok résztvevői közösen dolgoznak majd a központ megvalósításán.

A jelentkezés menete

  •  Regisztrálj!
  • Készítsd el szakmai portfóliód vagy önéletrajzod és egy a témára reflektáló „pályamunkát” vagy motivációs levelet.
  • Mutasd be, mit gondolsz az alábbiakról: kreatív város, fenntartható vidék, holisztikus szemlélet/tervezés, használaton kívüli gyárépület, nemzetközi jelenlét
  •  Küldd el jelentkezésed a maxim.bakos@designterminal.hu címre. 

A Holis szervezői a szakmai jelentkezések alapján dönik el, hogy kik vesznek részt a táborban, ezért törekedjetek arra, hogy a szervezők minél jobban megismerhessék munkásságotokat, gondolataitokat a témával kapcsolatban. Könnyen áttekinthető, tömör anyagokat küldjetek!

Jelentkezési határidő: 2014. június 16.
A jelentkezéseket 2014. június 23-ig bírálják el és emailben értesítik a jelentkezőket az eredményről. 

Helyszín: Kőszeg
A tábor időpontja: 2014. július 21-27.

Részvételi díj: 15.000 Ft, tartalmazza a szállást és a napi 3 étkezést