Hello, My Name is Paul Smith

A londoni Design Museumban június 22-ig látható Sir Paul Smith brit divattervező munkásságát bemutató kiállítás. A tárlat különlegessége, hogy a tervező munkásságának történeti áttekintése helyett a divat ikon mindennapjaira, karrierjének fontosabb mérföldköveire,  vizuális világára koncentrál, mindezt szokatlanul személyes, egyes szám első személyben való megközelítésben tárgyalva.

5

Paul Smith 15 évesen lépett le az iskolából, és egy nottinghami ruhaáruházban kezdett dolgozni. Eredeti terve az volt, hogy profi kerékpárversenyző lesz, de egy komoly baleset és később a művészeti egyetemi hallgatókkal való közeli barátsága mindent megváltoztatott. A design, a divat és az építészet világa olyannyira magával ragadta a fiatal Paul Smith-t, hogy hamarosan azon kapta magát, hogy egy divatüzletet vezet, 1970-ben pedig Pauline Denyer divattervező ösztönzésére megnyitotta első saját üzletét Nottinghamben, melynek első kollekcióját Denyer – a későbbi Mrs. Smith – tervezte. A kiállítás keretében ezt a pici üzletet az eredeti berendezéssel együtt rekonstruálták.

26 7 8Paul Smith első alkalommal 1976-ban mutatkozott be Párizsban. Gyönyörűen kivitelezett öltözékeket felvonultató kollekcióit a kezdetektől a mai napig a tradicionális kézművesség és a trenddiktáló design ötvözése jellemzi. A tervező a mai napig aktívan részt vesz a márka tevékenységében – tervez, anyagokat válogat, személyesen vezeti a folyamatosan növekvő kreatív csapatot, és minden apró fejlesztést ő hagy jóvá. Valószínűleg ez a személyesség és a hivatás szeretete érezhető a kiállításon épp úgy, ahogy a Paul Smith márka kollekciójának minden darabján.

9

A kiállításon látható képeket és emlékeket a tervező saját kézzel kis papírcetliken feliratozta, ettől kap kivételesen személyes és közvetlen hangulatot a gyűjtemény.

4

3

A kiállításon végigsétálva betekintést nyerhetünk Paul Smith irodájába, stúdiójába, megismerhetjük kollekciójának ikonikus darabjait, a különböző stációkhoz pedig személyes sztorik adnak plusz információt.

11

16

19

18

A kiállítás június 22-ig megtekinthető, nagyon sok szeretettel ajánlom, egy óra folyamatos mosolygás garantált!