Iskolás leszek!

Az év legizgalmasabb időszaka a diplomavédések hete, főképp ha az embert még arra a megtisztelő feladatra is felkérik, hogy írjon opponensi véleményt egy munkáról. Így kerültem én közelebbi kapcsolatba Török Judit MOME-s tárgyalkotó “Iskolás leszek” című mestermunkájával, melynek keretében a kisiskolások számára készült kiegészítő tanegységcsomag nyert új, csodálatos megjelenést!

13_iskolasleszek_total_web

Az újratervezett eszközkészletben minden mai nap használatos kiegészítő megtalálható, melyeket az általános iskola elsősei és másodikosai az írás-olvasás és matematikai alapműveletek elsajátításához használnak. Ha nem emlékeznétek, milyen volt ez a csomag anno az áltisóban, mutatom:

1
Előtte…
12_iskolasleszek_total_web
Utána

Idézet az opponenciából:

A szép tárgyak jó érzést okoznak, serkentik a kreativitást és emocionális hatásuk révén inspirálnak bennünket. Török Judit kiegészítő taneszközkollekciója nem csupán a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható tárgyi előképekkel való összehasonlításban inspiráló. Az eszközkészlet funkcionalitása teljes mértékben megfelel elődjeinek, megjelenése, kedves játékossága azonban az elődökkel szemben képes arra, hogy kedvet csináljon a tanuláshoz. A doboz sokkal inkább hasonlít izgalmas társasjátékra, mint taneszközre, az ember nyomban késztetést érez, hogy kinyissa, megtapogassa a tartalmát, kipróbálja, és használja a dobozban található tárgyakat.

02_iskolasleszek_doboz_web

Az első pillanatra szembeötlő esztétikum azonban másodlagos a tárgycsoport funkcionalitása mellett. A betűkártyák, számolólapok, korongok és pálcák használata könnyed és természetes, a tárgyak grafikai sokszínűsége mögött logikus, rendszerelvű gondolkodás húzódik, melyek mind abban segítenek, hogy sikerélmény legyen a tanulás.

Ennek a tárgycsoportnak a megszületése már régesrég időszerű volt, ezt bizonyítja a kereskedelmi visszajelzés is: Judit mesélte, hogy az egyik legnagyobb hazai papíráru kereskedésben előkerült az eszközkészlet prototípusa és a papírbolt munkatársa azonnal feltette a nagy kérdést, hogy mennyi idő alatt tudna leszállítani száz darabot!

10_iskolasleszek_logikai_web 11_iskolasleszek_ora_web 07_iskolasleszek_tabla_web 05_iskolasleszek_karakter_web
Jövő szeptembertől indul a tesztüzem, és ha mind a gyerekek, mind a pedagógusok körében sikeresnek bizonyul a készlet, előbb-utóbb megtalálható lesz az üzletek polcain is! Ezúton is nagyon gratulálok Juditnak a munkához, öröm volt a részvétel!