Hunimation

Kopasz Milán készítette el a hiroshimai nemzetközi animációs filmfesztivál magyar spotját. Magyarország az idei évben az augusztusi fesztivál díszvendége, ennek örömére készült a hazai részvételt népszerűsítő kisfilm.

A film stop-motion technikát alkalmaz (ez azt jelenti, hogy minden képkocka egy-egy külön beállítással készített fotó, majd az elkészült fotók egymásutánisága alkotja a kész filmet), puppetoon rendszerrel. Ezt az animációs technikát Pál György fejlesztette ki a ’30-as években, melynek különlegessége, hogy a korábbi rajzos animációval szemben fából faragott bábfigurákat használ, melyek mozgását képkockáról-képkockára rögzíti. Az újításért egyébként Pál György 1943-ban Oscar-díjat kapott.

3
Milán félperces filmjében több mint 200 apró tárgy szerepel, melyeket az alkotó egyesével faragott ki fából. Hogy érzékelni lehessen, mekkora munka egy ilyen fél perces film elkészítése, mutatunk néhány munkaközi fotót:

1 2 5 4

Mindig lenyűgöz az animációs alkotók türelme, kitartása, ez az apró részletekre kiterjedő kényes igényesség, és a hihetetlen sok munka, melyet egy-egy ilyen néhány másodperces alkotásba fektetnek. Kíváncsian várjuk a hiroshimai híreket, Milán munkáival pedig itt ismerkedhettek meg alaposabban.