Az NKdesign lefutotta a Jókai utca – Helsinki távot

Nagy Klaudia, az NKdesign tervezője nemrég Helsinkiben járt, mégpedig az ottani design héten. Ráadásul nem csupán látogatóként vett részt az idén 10. évfordulóját ünneplő eseményen, hanem munkásságát is bemutatta! Olvassátok el beszámolóját, amit ezúton is köszönünk neki és természetes szívből gratulálunk sikereihez! 🙂

vegleges

Manapság mindenki fut. „A” pontból, vissza „ A” pontba. Én a VI. kerületi Jókai utcából futottam Helsinkibe, 23 kg NKdesign termékkel.

helsinkijokai

N+ęvtelen

Minden évben megrendezik a Helsinki Design Week-et. Ez Észak- Európa legnagyobb design eseménye, ami idén ünnepelte a 10. évfordulóját. Nemzetközi fesztivál, ami az egész környéket megmozgatja: konferenciák a design legnagyobbjaival, kiállítások és természetesen Art market. Idén én is megmérettettem az NKdesign munkásságát és a zsűri pozitív elbírálásom mellett döntött.

DSC_0078

DSCN9388

Szeptember 4-én bőröndbe pakoltam a termékeket s megkezdtük utazásunkat. Meglepetésemre 22 fok és napsütés fogadott.  Első nap próbáltam belélegezni minél többet a tengerből. Mióta egy kis szigeten (Bornholm ) éltem Dániában, azóta nem igazán kapcsolnak ki a városok, sokkal inkább a természetben oldódom fel.

A vásár két napos volt, szeptember 6-tól 7-ig, szombat és vasárnap. Délelőtt 10 órakor kezdődött a kipakolás – akárcsak itthon –, csupán a kiállítók összetételében volt szembetűnő a különbség a hazai vásárokhoz képest. Design óriások húzták fel a gigantikusabbnál gigantikusabb standjukat, a már világszerte híres tárgyakat pedig gondosan helyezték el a sztendereken.

Éreztem, hogy ez nagy lépés az NKdesign életében. Még a vásár elindulása előtt elöntött valami nyugodt büszkeség, hogy olyan tervezőkkel állítok ki egy térben, mint Vallila, Eero  Aarnio, Secto design vagy az Everyday design.

secto

Eero Aarnio collection

A vásárt ünnepélyesen megnyitották, elindult a zene és az emberek betódultak. Az első vásárló után kezdtem el igazán a részese lenni az eseménynek, igazán megélni, hogy az NKdesign 1 éves fennállása alatt milyen messzire jutott. Boldog voltam. Mind a két nap tökéletes szervezéssel zajlott, tökéletes hangulattal. Mindenki szórakozni jött, a vásárlók és az eladók is. Tánc, zene, jó hangulat.

DSC_0024

DSC_0021

p

DSC_0014

DSC_0002

DSC_0018

Mikor kigördültem bőröndömmel a helsinki Cable Factory-ból, minden úgy tűnt, mintha két másodperc alatt zajlott volna le az esemény. Egy nagy, friss lélegzetvételnek hatott, ami valljuk be, időnként szinte kötelező egy Budapest belvárosában lakó egyednek.

DSC_0263

DSC_0050

DSC_0158

A vásáron kívül egy hetet töltöttem Helsinkiben, egy barátnőmnél, aki a vásáron is nagy segítséget nyújtott finn tudásával és csak úgy egyszerűen köszönöm Neked Erika, és bocs, hogy annyi  sok szépet „kellett” venned különböző tervezőktől, amíg a vásáron árultunk… 🙂

S hogy mit csináltam a hátralevő időben? Minél többet próbáltam tölteni kék környezetben. Tenger, sziget, tenger, öböl, erdő, öböl…

DSC_0362

DSC_0186

DSC_0223

DSC_0224

S azért a beszámolóból az se maradjon ki, hogy Helsinki, mint város, egy végtelenül élhető, barátságos kis város, tele meglepetésszerű öblökkel és apróbbnál apróbb mesebeli kis szigetekkel. Voltam Tommi Toija szobrász kiállításán is, akinek óriási pisilő szobra az öböl egyik furcsasága mostanság.

DSCN9366

j

Szerettem ott, szerettek ott. Ki tudja, talán jövőre újra találkozunk…

Üdvözlettel:

Nkdesign  /Nagy Klaudia

www.klaudianagydesign.blogspot.hu

nklogo