AIAIÉ – Shadowgraph

Múlt héten találkoztam Hegedűs Zsanival egy megnyitón. Beszélgettünk, majd előkerült a táskájából 2015-ös tavaszi-nyári munkáinak lookbookja. Lenyűgözött.

aiaic3a9-shadowgraph-s_s-2015-lookb17

A kollekció a Shadowgraph elnevezést kapta, darabjai az európai Bauhaus ihletésében születtek és a harmincas évek ezüskorának kettős árnyékait idézik meg Moholy-Nagy, Munkácsi és Kertész emléke és munkássága előtt tisztelegve.

aiaic3a9-shadowgraph-s_s-2015-lookb9

SHADOWGRAPH – magyar szem – Vajon létezik-e ilyen fogalom az európai kultúrában? Valószínűleg nem, de sajátosan közép-európai életpályák tapinthatóan léteznek. Kertész, Munkácsi, Moholy-Nagy. Pótolhatatlan, éles, teremtő tekintetek. A valóság érzéki lenyomatai egy egyedülálló optikán keresztül. Bárkinek ott volt a lehetőség, hogy így lásson, mégis ők a nagyok. Az utolsó olyan korban, ahol a születő alkotások összessége több, mint az egyenként összeadódó tételek. Az utolsó olyan korban, ahol a feszültség már tapintható, a személyes energiák gátlások nélkül alakulnak tiszta teremtő erővé. Az utolsó olyan korban, ami innen nézve egy szemvillanás, de kikerülhetetlenül vágyunk vissza hozzá.

aiaic3a9-shadowgraph-s_s-2015-lookb16

Sötét által teremtett világosság, testeket értelmező árnyak, ismert világunk újrarendezése egy ideál szolgálatában. Soha vissza nem térő alkalom örökre elszalasztott tanulságai. Árnyfénykép. A harmincas évek ezüstkor. Egyszerre lépünk Európaszerte, hibátlanul illeszkedünk a szellemi kirakójáték darabjai közé. Ami létrejön, természetes világszínvonal kettős árnyékkal mögötte. Sajátos közép-európai indulás, de a kiválóság elismerése közben mindig látszik egy árnykép, melankolikus kapcsolat a gyökerekkel. Szüless különlegesként, harcolj a sikereidért, de soha ne tudd elfelejteni honnan jöttél. A SHADOWGRAPH ennek a kettős árnyéknak figyelmeztető lenyomata. Építészeti, fotóművészeti és szabászati csiszoltság ad pontos korrajzot. Nem narratív mégis nyugtalanító, nem idéz pontosan, mégis válaszokra késztet.

aiaic3a9-shadowgraph-s_s-2015-lookb12

aiaic3a9-shadowgraph-s_s-2015-lookb7

aiaic3a9-shadowgraph-s_s-2015-lookb

“Az alkotó folyamat közben belehelyezkedni a nagyok szemszögébe, a saját eszközeimmel megrajzolni egy tanulságos képet igazi kihívás volt számomra. Az árnyékok és lencsevetületek haute couture világa folyamatosan metsződik át a fine cut tökéletes szabásvonalaival, létrehozva gondolataim árnyfényképét az ezüstkorról, ami mai szemmel nem is létezhetett.” – mondja Zsanett a kollekcióról.

képek – Maurer Klimes Ákos
smink – Hadnagy Tímea
modell – Váradi Judit