Emmaroz – Méretes Női Szabóság és Szalon

A közelmúltban különleges méretes női szabóság nyílt Szegeden. Az Emmaroz szalon első pillantásra lenyűgöző, az arculati és belsőépítészeti koncepció egysége nyomban szembetűnik. Az egységesség természetesen nem a véletlen műve, Kiss Miklós tervezőgrafikus nevéhez fűződik mind az arculat grafikai és téri megjelenése.

BJP_9843

BJP_9856

“Olyan hívószavakra építettem a belsőépítészeti koncepciót mint a nőiesség, tisztaság, szalon hangulat. A bejáraton bejövő vendéget egyből egy impozáns tér fogadja, amelynek legfontosabb központi eleme egy monumentális építészeti objektum, egy lépcső amely a galériára vezet. Az alapszerkezete a szövőszékek felépítését idézi. Ezt a struktúrát viszi tovább a hatalmas csillár is, amely a recepciós pult felett lóg. A helység többi része a klasszikusság jegyeit hordozza. Egy beszélgetős, kávézós, olvasós sarok található még a térben egy provance-i asztallal amelyen tortatálcán fonalak találhatóak, elindítva ezzel a macaroonra való asszociációt. A fonal és macaroon hasonlósága, cukrászat és divat kapcsolata még inkább reflektál a finom nőiességre. Up to date divat magazinok és könyvek teszik kellemesebbé a várakozást, olyan apró belsőépítészeti poénokkal mint a két falra szerelt kihúzott fiók ami könyvespolcként funkcionál. A térben helyet kapott még egy kis hinta is gyermekkel érkezők számára. A hinta kiemelten fontos elem, mivel a szalon a tulajdonos kislányáról Emmarozáról kapta a nevét. A fehérséget a sárga retró fotelek és az ugyszintén sárga lépcső törik meg” – meséli Miklós a koncepcióról.

A méretre igazítás a galérián kapott helyet. Próbafülkével, kényelmes, ugyancsak sárgára áthúzott retró fotelekkel, és a falon polcokon diszkréten az ügyfelek irattartókban tárolt anyagaival. A helységtől egy kis átjáró és egy diszkrét fehér függöny választja le a szabászasztalt, ami az ügyfelek számára már nem látogatható munkaterület.

BJP_9796

BJP_9812 BJP_9730

A galléria alatt található a designer shop. Mivel a varroda számos divattervezőnek készíti a kollekcióját, az üzlet tulajdonsa úgy döntött, hogy ezeket a szalon is értékesíteni fogja. Olyan szerkezetet alakítottak ki a ruhák számára, ami az adott árukészlethez igazítható és újfent reflektál a szövés struktúrájára. A  shop előteréből nyílik a próbafülke, – egy klasszikus sárgára áthúzott zongoraszékkel – valamint a látogatói mosdó. A tükörbe nézve egy felirat olvasható: “Gyönyörű vagy”.

BJP_9645 BJP_9710 BJP_9720 BJP_9814 BJP_9825

Az belsőépítészeti architektúra a klasszikus 19. század végi 20. század eleji szalonok hangulatával játszik, kortárs építészeti struktúrával vegyítve azt. A grafikai arculatban is szerepet kapnak a hagyományos szabászati eszközök és a divatra reflektáló klasszikus jegyeket is hordozza, a logó mégis kortárs tipográfiát rejteget. A grafikai arculat is finoman utal a névadóra, a kislány sziluettje kiegészítő elemként megjelenik nyomtatott és online anyagokon.

Identity-01 BJP_9949 BJP_9947

“Szeged egy nagyon kellemes és kedves vidéki város tele egyetemistával. A tervezés során olyan szalont álmodtunk meg, amelyet turisták és design kedvelők is szívesen látogatnak akár csak egy fotó kedvéért. Amely bármely nagyváros high fashion negyedében is megállná a helyét, itt pedig központá, egy meeting pointtá is válik a design és divat szerelmesei számára” – mondja Kiss Miklós.

Emmaroz

Méretes Női Szabóság és Szalon

Tulajdonos: Szénási Enikő

Lokáció: 6722 Szeged, Stefánia 6.

Fotó: Jaksa Bálint

Web-design-final