Soundweaving, a hímzés hangja

Lehet-e zenét csiholni egy keresztszemes hímzésből? Szirmay Zsanettnek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézete hallgatójának sikerült. A Soundweaving tárlat a közel hatezer látogatót vonzó bécsi bemutatkozása után még december 6-ig látható a MOME Ponton Galériájában. A kiállításhoz kapcsolódó előadásra szeretettel várja az érdeklődőket az Inspiráló Designelmélet csapata december 1-jén 19 órai kezdettel a Prezi főhadiszállásán.

DSC03005 copy

A Soundweaving műfaji korlátokat áttörő, integratív szemléletű és egyben kísérleti projekt. Az eredetileg féléves feladatként született koncepció egy ismert folkór-jelenség, a magyar népi kultúra nagy hagyományú hímzései és egy különleges technológiai eljárás: a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszó különleges párosításából született. Szirmay Zsanett a kiválasztott bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi hímzés-motívumokat lézervágott textilekre írta át, amelyek ezt követően a zenedoboz szalagjaiként szolgálnak. A keresztszemes minták így alakulnak dallammá. A Soundweaving új dimenziót ad a tradicionális hímzéseknek, több érzékszervet megmozgatva és interakcióra csábítva a szemlélőt: a kiállításon ugyanis bárki kipróbálhatja a rendszer működését. Zsanett munkája bekerült a tavalyi év legizgalmasabb hazai designprojektjeit bemutató Magyar Design Évkönyv 2013 című kiadványba is.

3

DSC03003 copy

5 4

December 1-jén a Prezi előadótermében személyesen is találkozhatnak az éreklődők a Soundweaving tervezőjével, Szirmay Zsanettel, a kiállítás kurátorával, Halasi Rita Máriával és Tárkány-Kovács Bálint társalkotóval, Junior Prima Díjas zenész-zeneszerzővel, akik a projekt megszületéséről, az auditív és a vizuális világ átjárhatóságáról, a zene képiségéről és a vizuális világ zeneiségéről beszélnek majd.

A MOME Laboratory szervezésében, Halasi Rita Mária kurátori munkájával megvalósuló Soundweaving kiállítás december 6-ig látható a Ponton Galériában.

IDE_soundwaving_2_flyer

Soundweaving – A hímzés hangja – 2014. december 1. 19.00

Prezi HQ – 1065 Budapest, Nagymező utca 65.

Előadók:

Halasi Rita Mária – a kiállítás kurátora

Szirmay Zsanett – a Soundweaving alkotója, textiltervező

Tárkány-Kovács Bálint – a Soundweaving társalkotója, népzenész-zeneszerző

Az esemény Facebook oldala:

www.facebook.com/events/550865458384063

További információ:

www.soundweaving.hu

Fotó: Fövényi Sándor