Suttógó gömbök

Károlyi Ildikó, a KeramiArt kéz.mű.hely alapítója és művészeti vezetője 30 éves korában végzett fazekasként a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de folyamatosan kerámiázik. Az ősmagyar mintakincs, a hagyományos magyar népi tárgykultúra és díszítőművészet alkotási folyamatának meghatározó inspirációs forrása. Ildikó ugyanakkor figyelemmel kíséri a nemzetközi trendeket is, szívesen kalandozik a világ kerámiaműhelyeiben és kerámiatechnikái között.

3 1

A KERAMIART egyedi tervezésű modern és hagyományos népművészeti, lakberendezési, használati és ajándéktárgyak, kerámia- és fazekasáruk lelőhelye. Legújabb felfedezésem a műhely Suttogó gömb kollekciójának gyönyörű darabjai! 

Minden suttogó gömb különleges csomagolóanyag a kívánságok célba juttatására. A gömb megőrzi a belesúgott kívánságokat, és ha odaajándékozzuk a megfelelő személynek, akkor apránként adagolva kiengedi őket magából, és az ajándékozott hallani fogja az elsuttogott jókívánságokat. Mindegyik darab egy-egy külön univerzum, harmonikus, teljes, egyedi ajándék – olvasható a gömbökről Ildikó weboldalán. Mennyire kedves!

6 5 4

“Az idei évem egyértelműen a gömböké, bár velük párhuzamosan készültek kecses, magasra törő, felfelé mutató, csúcsos tárgyak is, mint a pálinkás butéliák. E két formavilág között húzódó látszólagos ellentét azonban végső, tökéletes harmóniát és boldogságot teremt bennem” – meséli Károlyi Ildikó munkáiról.

7

A raku kerámiák minden darabja végtelenül és kiszámíthatatlanul egyedi. Bennük van az alkotó szíve-lelke, mivel számára nem csak a raku tárgyak izgalmasak, maga a rakuzás folyamata is az. Több, mint egy alacsonytüzű, redukciós égetési technika, valójában kalandos, többszereplős performance.