Szász Lilla: Pozitív – Egyestés kiállítás

Szász Lilla legújabb fotóprojektjét 2015. február 26-án a Liget Galéria mutatja be. A Pozitív főszereplője Márta. Édesanya, nagymama, nyugdíjas tanár és HIV pozitív. Férje 15 éve fertőzte meg, és ma aktivistaként dolgozik.

Márta 15 éve él HIV-vel. Férje, Béla fertőzte meg. Viszonyuk sosem volt felhőtlen. Béla gyakran magára hagyta őt a gyerekekkel. Egyszer, rövid idővel a rendszerváltás után, hosszabb időre Nyugat-Európába utazott. Nem tudni, pontosan hová. Mikor hazatért, Márta arra kérte, hogy menjen el szűrésre. Akkoriban ugyanis sokat írtak, beszéltek a sajtóban a HIV-ről. Béla azt mondta, hogy elment. Nem tudni, hogy igazat mondott-e vagy sem, ám röviddel ez után kiderült, hogy Béla HIV pozitív. És, hogy Márta is fertőzött. Márta ekkor meg akarta ölni férjét. Mégis vele maradt. A végsőkig ápolta őt. Béla 15 évvel ezelőtt hunyt el AIDS-ben.

10846044_10204805092579640_9058959651813373961_n


Márta jelenleg aktivistaként dolgozik, és elindította a „HIV pozitív nagymama” Facebook oldalt, ahova rendszeresen posztol a magyarországi HIV helyzetről. „Világéletemben különleges szerettem volna lenni. – mondja a Pozitív főszereplője – Hogy valami olyan dolog történik majd velem, ami egyfajta önsajnálattal jár, arra nem gondoltam. Most már boldog vagyok ezzel, így, ahogy van. Tisztán látszik, hogy megbirkózom a dolgokkal, a vele együtt járó feladatokkal, problémákkal, és elfogadom mindazt, amit ez az állapot nyújt nekem pluszban.”

Szász Lilla 2013 óta dolgozik a Pozitív projekten. A sorozat a HIV pozitív lét sztereotípiáknak ellentmondó, szubjektív élményét mutatja be. A Pozitív képei ennél fogva nem a fertőzöttségnek kiszolgáltatott emberi testre irányítják a figyelmet. A Magyarországon, s a magyar kortárs képzőművészetből szinte teljes mértékben hiányzó HIV diskurzust Szász egy absztrakt fotónaplóval nyitja meg. A kiállításon látható fotófilm Márta életének elmúlt 15 évét követi: az alkotó, Márta hangját követve, fényképezőgépével járja és értelmezi újra a történet valós és elképzelt helyszíneit. A kiállító térben mindeközben Márta férje hátra hagyott tárgyaira mered. Egy másik videón egymással táncoló pezsgőspoharakat látunk, amelyben a nő Béla halálára emlékezik, s azt ünnepli, hogy egy másodperccel is túlélte őt.

A Pozitív (2013- ) Márta közreműködésével, Szász Lilla és Muskovics Gyula kurátor együttműködésben valósul meg.

Hang és kép montázs: Ipsics Barbara
Köszönet: Mélyi József, Süvecz Emese, Turai Hedvig, Várnagy Tibor

Egyestés kiállítás

Időpont: 2015. február 26., 18 óra
Helyszín: Liget Galéria. 1146, Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.; http://www.ligetgaleria.c3.hu/436.html
Kurátor: Muskovics Gyula
A kiállítást megnyitja: Süvecz Emese