Sáo哨

Kíváncsiak vagytok, milyen az, mikor designerek éttermet nyitnak? Hogyan főz együtt egy fodrász és két fashion designer? Két hete nyílt meg a Gozsdu udvar legújabb és egyben legkedvesebb étterme, a Sáo哨, Nguyen Thuy Phuong, Anh Tuan és Song Wang Tao alapításában. Ha igazán klassz, friss és minőségi kínai-vietnámira vágytok, tilos kihagyni!

16

Az A38-ról hazafelé kiderült, hogy éhezünk, ezért a belváros felé vettük az irányt, valami jóféle hamburgerre gondoltunk, leginkább. Utunk a Gozsdu udvaron át vezetett, eszembe is jutott, hogy de klassz lenne végre beugrani, kipróbálni a Sáo哨-t, de mivel már bőven túl voltunk éjfélen, nem is igazán reménykedtem, mígnem megpillantottam Tuant a ház előtt üldögélni, aki azon nyomban beinvitált minket, és biztosított róla, hogy bármilyen későre is jár, kapunk vacsorát, hiszen itt addig van nyitva tartás, amíg van vendég.

5 14 11

A hely maga nem nagy, leginkább olyan érzést kelt, mintha egy barátunk konyha-étkezőjébe lépnénk be. Hatalmas asztal a tér közepén, melyet vidáman körülülhet akár 10-12 ember is, és mivel az étterem alapvetően a közvetlen barátságos hangulatról szól, senkinek nincs is ellenvetése, hogy akár ismeretlenekkel is együtt ebédeljen. Akik azonban ódzkodnak az ilyetén közösségi élményektől, a két kisebb asztal mellett félrehúzódva ebédelhetnek egy remeket Phuong csudás csomózott székein ülve, vagy a portállal paralel bárpulton elfogyaszthatnak valami gyorsat.

A mennyezetről függő kalitkákban nincsenek madarak, jelenlétük szimbolikus, ahogy Tuantól megtudtuk ugyanis, a Sáo哨 madárfüttyöt jelent, utalva ezzel a madártartás szokására és ahhoz kapcsolódó szerencsehiedelmekre is. A madármotívum a falakon is megjelenik, tényleg olyan, mintha egy madárházba toppantunk volna, főképp ebédidőben!

4

Na de lássuk a legfontosabbat, a menüt! Az étlapon vitenámi és kínai ételkülönlegességek sorakoznak, levesek, saláták, tekercsek, batyuk és édességek okoznak nehéz döntést. Nekünk egy marhahúsos pho leveshez és egy rákos nyári tekercshez volt szerencsénk. Mindkettő fergeteges volt, a leves az általam eddig kóstoltakhoz képest a beleszórt sült hagymában különbözött a barátaitól, ami kifejezetten jót tett neki. A  mogyorószószos roppanó-friss zöldségekből készült nyári tekercs elfogyasztása közben pedig végig azon gondolkoztam, valaha ettem-e már bármit, ami ennél jobban ízlett volna.

9 8

Az édességekhez egyelőre sajnos csak fotón volt szerencsém, illetve szintén a képek alapján sokat gondolok a kis batyukra is, szóval valószínű a mielőbbi visszatérés, amit mindenkinek szeretettel ajánlok! És az ebéd/vacsorához fogyasszatok finom vietnámi sört is!

Köszönjük a vacsorát!