Luminose

Nagy sikerrel mutatkozott be a tavalyi év végén a hazai és nemzetközi design szcénában Zimmerer Erzsébet és Lente Márton közös munkája, a Luminose kutyát formázó lámpa. Böbe és Marci közös története a MOME-n kezdött, itt ismerték meg egymást és ahogy egyre több időt töltöttek együtt, felismerték, hogy különböző alkotóterületeik ellenére nagyon hasonlóan gondolkoznak a designról. Ez a közös szemlélet vált személyes és szakmai együttműködésük alapjává, melyet Böbe termékek, Márton pedig a vizualitás és a webfejlesztés területén önt formába, jelen esetben kutyaformába. 

elizabeth-zimmerer-and-marton-lente-designer-couple_00

– Mutatkozzatok be röviden, kik vagytok, mikor alapítottátok a márkát?

– Budapesti designer páros vagyunk, kollaborációnkat általában úgy írjuk le, hogy amit Erzsébet termékben képvisel, azt Márton vizuálisan és a weben. Ez azt jelenti hogy Erzsébet formatervei Márton branding-központú munkájával egészülnek ki, a tartalom és vizualizációtól a web design- és fejlesztésig. Munkánk pontos felosztása mellett egymás inspirálása és közös ötleteink fontos része tervezői együttműködésünknek. LUMINOSE lámpánk prototípusát először a 2014-es októberi design héten láthatta a közönség és novembertől lehet hozzájutni webshopunkban.

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter?

– Szeretnénk, ha munkáinkat úgy definiálhatnánk – legyen az tér, termék vagy vizuális/interaktív felület – hogy azok egyszerre képviselnek design értéket – ugyanakkor a hétköznapi embereknek is szólnak.

luminose-a-kutyalámpa-személyiséggel_01

– Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– Olyan jól használható produktumok létrehozása a célunk, amik – megfigyeléseinken alapulva – a mindennapi helyzetekre a megszokottnál izgalmasabb választ képesek adni az elérhető legjobb szakértelmet bevonva. Szeretünk annál nem nagyobb méretű projektekbe belefogni, ahol figyelmünk még valóban minden részletre kiterjedhet, amit nagyon élvezünk.

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– A LUMINOSE nevű fa asztali lámpánkat mutatjuk be, amely olyan tárgy, ami figurativitását kihasználva flexibilis és jól használható, és nem nélkülözi a személyre szabhatóság lehetőségét.

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Természetesen szeretnénk, ha a lámpánkkal egy szélesebb körű közönség is megismerkedne, illetve akik eddig csak online látták a tárgyat, teljes valójában is találkozhassanak vele.

luminose-a-kutyalámpa-személyiséggel_04

Az állítható és interaktív fa asztali lámpát Zimmerer Erzsébet archetipikus kutyamozdulatok leképezésével, azok más kontextusba- és léptékbe helyezésével tervezte, Lente Márton pedig olyan környezetet/brandet tervezett és épített, amelyben Luminose jól érzi magát, az arculattól a web design- és fejlesztésig.

A Luminose-t a megváltozott munkaképességűek készítik, különös odafigyeléssel. A natúr változat jó minőségű, kézzel megmunkált tölgyből, a fekete-fehérek bükkfából készülnek. A Luminose okos is: a fa alkatrészekbe LED-panelt ültetnek, ami 85%-al kevesebb energiát használ, mint egy általános asztali lámpa.

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– A LUMINOSE nagyon fiatal, de örülünk hogy az év eleje óta a legolvasottabb nemzetközi design magazinok foglalkoznak a lámpánkkal, ezt mindenképpen sikerként könyvelhetjük el.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Szeretnénk, ha a lámpánk igazán a köztudat részévé válna, úgy gondoljuk hogy jó úton halad efelé. Mindemellett célunk hogy további terveinket is hasonló színvonalon valósítsuk meg – lehetőleg kizárólag itthoni forrásokat/munkaerőt mozgósítva.

luminose-a-kutyalámpa-személyiséggel_02

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

LUMINOSE-t Európán kívül is nagy érdeklődéssel fogadták – ahhoz hogy ott is elérhetővé tegyük még sok munka áll előttünk, jelenleg ezeket igyekszünk felmérni. Emellett több termékötletünk is van – köztük egy állólámpa – amiről csak később mondhatunk többet. Emellett jelenleg mindketten a MOME Mesterképzésének vagyunk hallgatói, ahol Erzsébet idén, Márton jövőre diplomázik.

A LUMINOSE megtekinthető az április 15-én az Otthon Design keretében nyíló Magyar Design G pavilonjában.