Polyunomi

– Ki vagy, mikor kell tudni rólad?

3– Lakatos Ábel vagyok, porcelántervező, keramikus művész. 2009-ben végeztem a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, ahova eleinte csomagolástervezés szakra jártam. Harmadéves koromra világossá vált, hogy grafikusként főleg monitoron keresztül kell kifejeznem magam, arányaiban túl soknak tartottam a számítógép használatát, a fizikai, valós térben lejátszható formálás helyett. A harmadik évet már keramikusként kezdtem, de máig megmaradt szeretetem a tipográfia szabály és arányrendszerei iránt. Később fél évet Skóciában is volt szerencsém tanulni, ahol Bill Brown-tól és Dobány Sándortól sajátíthattam el alapvető technikákat a Glasgow School of Art diákjaként.

Legtöbbet azonban a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdiónak és tanáromnak Probstner Jánosnak köszönhetek aki nemrég kapta meg az Európai Polgári Díjat. Az ott eltöltött évek tágították ki igazán a horizontot. Rengeteg inspiráló magyar és külföldi művésszel volt alkalmam beszélgetni, munkamódszereiket, művészi kifejezőeszközeiket megfigyelni. 2011-ben Japánban vettem részt kerámia szimpóziumon, ami szintén sok élménnyel, barátokkal, inspirációval gazdagított.

7

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Szeretek a digitális és az analóg világ határain partizánkodni. Az első ránézésre valamilyen 3D-s programban tervezettnek tűnő munkáimat az anyag, a porcelán fizikai és kémiai tulajdonságai, a kemencében jelenlévő energiák, vagy a kézi megmunkálásból adódó szabálytalanságok és mesterfogások teszik élőbbé. Különösen örömemet lelem ezekben az esetlegességekben és igyekszem technikává nemesíteni a műhelyben előforduló hibákat.

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Porcelán tárgyaimnál mindig igyekszem kiemelni és meglovagolni ennek a különleges anyagnak a tulajdonságait, figyelve a használhatóságra és az egyszerűségre.

11

– Mit láthatnak tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– A polyunomi készletet állítom ki, mely jelenleg a legsikeresebb termékcsaládom. Korábban 3D-s tervezéssel is foglalkoztam egy grafikai stúdióban, ahol még 2012-ben kezdtem gondolkozni a digitális és az organikus formanyelv ötvözésén. A készlet alapjául a 2013-ban elkészült Polyunomi csészém szolgált, amely a 2014-es Drink This! Cup Show-n a zsűri különdíjában részesült. Az elnevezés a poligon és a japán unomi (ivóedény) szavak összevonásából született. A készlet a tipikusan digitális formanyelvet ötvözi a kisszériás porcelán hagyományait felelevenítő szigorúan kézi megmunkálással. A készlet az áttetsző anyag fehér árnyalatairól és a nyers porcelán tapintásának szépségéről szól. A handmade low-poly new craft megfogalmazásban, ha szabad egy kicsit ironikusnak lennem.

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Értékes visszajelzéseket a látogatóktól és a többi tervezőtől. Örülök, hogy ilyen érdekes társaságba kerülhetek, remélem néhányukkal sikerül meg is ismerkednem.

8

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Diplomamunkámat a Herendi Porcelánmanufaktúrában készítettem, a porcelán csillárt a kiállítás nézői is láthatják majd. A világítótest a porcelán szögletes formákkal szembeni intoleranicájából adódó deformálódására játszik rá, így lesz szabályos formából gyártva is minden darab egyedi. A kivitelezés során sokat beszélgethettem az ott dolgozókkal, ekkor hangzott el a “szakmai bravúr” kifejezés egy gyártmányfejlesztőtől. Ennél nagyobb dicséretet azóta sem kaptam.

6

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Szeretnék szép és hasznos tárgyakat tervezni és készíteni, amik minél többeknek szereznek örömet és biztosítanak megélhetést.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– A Japánban töltött két hónap óta nagyon érdekel a fatüzes kemencében égetett tárgyak varázsa. Azóta igyekszem elmélyülni ebben a nyugati értelemben vett designnál sokkal spirituálisabb technikában. Művészi vonalon ezzel és a korongozással kísérletezek.
Designerként pedig a szociálisan érzékeny tervezés lehetősége foglalkoztat, mert szeretném ha tárgyaim nem csak a végfelhasználónak okoznának örömet. Ezért egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató céggel szeretnék együttműködni a 2. Design Randi program keretében.