Thebakker Manufactory

Kiss Dávid, a Thebakker Manufactory tervezőjének tárgyai és bútorai különleges módon, újrahasznosított faanyagok és olvasztott fém ötvözésével születnek. A technológia különlegessége, hogy az olvasztott fém ötvözet a csomópontokat körülölelve hűlés közben a fára zsugorodva alkot patinás felületet a bútorokon, egyrészt erősítik a szerkezet struktúráját és nem mellesleg különleges, egyedi megjelenést kölcsönöznek a daraboknak. Dávid munkáját hosszas technológiai kísérletezés előzte meg. Az április 15-én nyíló Magyar Design kiállításon az érdeklődők eddigi legnagyobb méretű bútorát, egy ebédlőasztalt is láthatnak a kiállított darabok között!

69325-5565084-bakker-retus-_MG_9049

– Mit kell tudnunk a Thebakker Manufactory-ról ?

– A Thebakker Manufactory egyenlőre egy egyszemélyes design műhely körülvéve sok tapasztalt szakemberrel. Tervezőként előszőr a HEPPdesign-ban tevékenykedtem, majd onnan formálódott, erősödött személyes projektté, és később, 2007-ben márkává.  Fókuszban a berendezési tárgyak, bútorok és szobrok állnak.

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Kis szériás, illetve egyedi darabok tervezésével és kivitelezésével foglalkozom leginkább.  Mindig is a kísérleti design vonzott, ebben szeretnék hosszútávon elmélyedni olyan tervezői tudatosság mentén, mint a slowdesign, a low tech és az upcycling.

69325-8935340-011-_MG_1856

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– A legfontosabb cél a folyamatban a minőség, a tervezés-kivitelezés minden fázisában. Az így született tárgy hosszú élettartalmú, a használat során szépül, patinásodik, dúsul.  

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– A Castwood szériának egy friss és egyben legnagyobb darabját, egy ebédlőasztalt állítok ki. Még ekkora bútoron nem alkalmaztam a castwood technológiámat, aminek lényege, hogy a fa kapcsolódási pontok forró, öntött fémmel vannak megerősítve.

69325-4906768-cast_stool_01 69325-4906773-cast_stool_02

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Néhány érdekes beszélgetést, megrendelést.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Az önerőből megvalósított kiállítást a 2014-es milánói Salone Satellite-n, illetve az azt követő nemzetközi visszajelzéseket és diskurzusokat.

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Egy prosperáló kis design cég felépítése, műhellyel, kis szakmai stábbal, érdekes hazai- és nemzetközi projektekkel. Valamint szeretnék több időt és figyelmet szentelni a tanításnak és design kutatásnak.

69325-4903944-c_tarto_01

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Egy izgalmas Startup dologba ér bele a kezem, aminek megvalósítása szerteágazó és kitartó figyelmet igényel. Úgy érzem, ez szintén kísérleti műfaj, sok kockázattal és rengeteg elszántsággal. Egy alkotói utazás, aminek fogalmad sincs hol a vége, milyen új utakat nyit meg.