PLANTUS – Kert az otthonodban

A Plantus designerei, Boros Judit, Csortán Beáta és Tőkési Tímea olyan moduláris rendszert alkotó virágtartót terveztek, melyek az otthoni növényeket, zöldségeket beltéri dekorációs tárgyként, vagy éppen térelválasztóként mutatják be. A virágtartók a növényeket bemutató kiállítótárggyá válnak, keretbe foglalva a zöldségek és dísznövények természetes szépségét. A Plantus termékek egyszerűek, funkcionálisak, és illeszkednek a különböző otthoni elrendezésekhez; akár a a konyhaasztalon, egy ablakpárkányon, a nappaliban vagy a folyosókon, vagy felfüggesztve helyezzük el őket. 

9

– Mutatkozzatok be röviden, kik vagytok, mikor alapítottátok a márkát?

– Csapatunk három terméktervezőből áll, a Plantust márkát 2014. januárjában indítottunk. A Plantus termékek tervezésénél az volt a célunk, hogy olyan tárgyat alkossunk, amely könnyed és játékos, mégis kifejezi a növények iránti tiszteletet, őket helyezve a középpontba, hiszen ebben a történetben ők végzik a kemény munkát. Mindhárman a kreatív iparban dolgozunk; magán a terméktervezésen kívül sok mindent kipróbáltunk már, kezdve a szolgáltatástervezéssel, az art&tech, új média és biotechnológiáig. Amiben mind a hárman hiszünk, az a városi kertészkedés öröme.

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter? – Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– Tervezői szemléletünket meghatározza a BME-es közös múltunk, (ipari termék- és formatervező mérnök alapképzés), így a tervezői karakterünk alapját a funkcionalitás, a gyárthatóság és a rendszerben való gondolkodás jellemzi.

1

– Mitől különleges a Plantus virágtartó család?

– A Plantus virágtartók egy moduláris rendszert alkotnak; különböző méretű, kivehető és cserélhető fémkeretekből és faládákból állnak. A termékek könnyűek és könnyen mozgathatóak, beltéri vagy kültéri használatra is megfelelnek. A Plantus termékek az otthoni növényeket, zöldségeket beltéri dekorációs tárgyként vagy éppen térelválasztóként mutatják be, ahol maga a zöldtömeg adja a termékek fő jellemzőit, és tölti ki a termékek “tereit”.

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– A Plantus növénytartókat fogjuk bemutatni. Háromféle termék építhető a Plantus rendszer elemeiből ‘ Plantus Basket’, ‘Plantus Wall’ és ‘Plantus Flow’, és bármelyik könnyen át is alakítható egy másik elrendezésbe. A Plantus termékek egyszerűek, funkcionálisak, és illeszkednek a különböző otthoni elrendezésekhez; akár a konyhaasztalon, egy ablakpárkányon, a nappaliban vagy a folyosókon, vagy felfüggesztve helyezzük el őket.

2

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– A termékcsaládot Magyarországon design tematikus kiállításon most fogjuk először bemutatni (a 2014-es londoni bemutatkozásunk után). Szeretnénk az itthoni városi, beltéri kertészkedést népszerűsíteni, az élményeit átadni, és az erre fogékony közönséget megszólítani.

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Nagy siker számunkra, hogy a 2014-es londoni Design Junction kiállításon a magyar design standon bemutathattuk a termékeinket. Külön öröm számunkra, hogy első termékes kiállítóként ilyen támogató fogadtatásban részesültünk.

10

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Hiszünk abban, hogy a Plantus termékek segíthetnek a növényekkel való együttélés kialakításásban. Szeretnénk, hogy minél több otthonban és közösségben örömmel használják őket.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– A termékcsalád bővítésén és kiegészítésén dolgozunk. Terveink között szerepelnek különböző együttműködések kertészetekkel, belsőépíteszekkel, valamint a Plantus felhasználási lehetőségeit szeretnénk irodákra, közösségi terekre bővíteni.