Design székek a skandináv formaalkotás jegyében

Kerékgyártó András bútortervezést tanult a MOME-n. 2011-ben, mesterdiplomája után Finnországban, az Aalto University-n tanult tovább, mert érezte, hogy ez az a kultúra, ahol a tárgytervezés, azon belül is a bútortervezés csínját-bínját leghatékonyabban elsajátíthatja. Munkáira a skandináv design hatásának és saját szemléletének különleges ötvözése jellemző, erről meggyőződhet hamarosan az OTTHON Design kiállítás látogatóközönsége is. Andrással tervezésről és jövőbeli tervekről beszélgettünk.

1

– Az egyetem után hogyan kezdtél neki “élesben” a tervezői munkának?

– 2013 decemberében végeztem Helsinkiben, az Aalto Egyetemen bútortervezőként és azóta keresem a lehetőségeket a bútortervezés területén. Elsősorban a sorozatban gyártható bútorok érdekelnek, nem annyira az egyedi, kézműves jellegű tárgyak, vagy a belsőépítészeti munkák. Jelenleg mind saját, illetve együttműködésben megvalósuló projektet, mind pedig megbízásos munkákat is csinálok.

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Munkáimban a hitelességre, őszinteségre törekszem, hogy a tárgy ne akarja magát másnak mutatni, mint ami valójában. Igyekszem a lényegre szorítkozni, a prioritásokat, a használhatóságot előtérbe helyezve, hogy az általam tervezett tárgy ne legyen „túl sok”, érthető és tiszta maradjon. Nagy figyelmet fordítok arra, hogy a tárgyat egységében kezeljem, egyforma igényesség érvényesüljön a tárgy azon részeinek megformáltságában is, amik nem feltétlenül láthatóak, vagy észrevehetőek.

dsc_3170a

dsc_3168

– Mik a legfontosabb szempontok számodra a tervezés folyamatában?

– Nagyon fontosnak tartom a használhatóságot, hogy a tárgyaim a hétköznapi életben jól helytálljanak. Számomra a tervezés során könnyebb, természetesebb a funkcióból kiindulni: az újdonságot, innovativitást első helyre téve hamar szem elől lehetne téveszteni, hogy az a tárgy alapvetően mire való, így azt a veszélyt hordozza, hogy az újítás pusztán önmagáért való lesz.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– A kiállításon a Biela kül- és beltéri székek és a hozzájuk tartozó kis asztal látható, a Nezeozen Kft.-vel közös megvalósításban. Különlegességük, hogy úgynevezett solid surface anyagból készülnek, ami eddig jellemzően konyhapultok, fürdőszobai berendezések anyaga volt, bútortervezésben elvétve alkalmazták. Az anyag félúton van a kő és a műanyag között, (70% ásványi szemcse, 30% kötőanyag) zárt felületének és UV-álló tulajdonságának köszönhetően ideális tartós kültéri és víz melletti használatra.

Biela outdoors set4 Biela outdoors set1

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– A kiállításon való megjelenéstől kapcsolatok, jövőbeli együttműködések kialakulását remélem, illetve, hogy egy szélesebb közönség is megismerje a munkáimat. A közönség reakciói igen hasznosak, hiszen máshol nem lehetséges ilyen mennyiségű és intenzitású visszajelzést kapni.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Eddigi legnagyobb sikernek talán a 2014-es Milánói Szalon központi kiállításának fiatal tervezők számára fenntartott „Salone Satellite” részén való kiállítást tartom. Ez a rendezvény az egyik legfontosabb design-kiállítás a világon.

booth1

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Első számú célom azt elérni, hogy bútortervezőként a szakmámban dolgozhassak, azt csinálhassam amit tanultam és amit élvezek és ebből meg is tudjak élni. Jelenleg még nem látom tisztán, hogy ez pontosan milyen modellben, milyen úton érhető el.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Jelenleg a kiállításon látható, együttműködésben készülő „Biela” család terjesztésének elindításán és sikerre vitelén dolgozunk, illetve emellett egy megbízásos projekt is folyamatban van.