Download Design – Töltsd le az otthonod!

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Bútorszövetség és a Hungexpo együttműködésében megvalósuló Download Design projekt a designerek, a kivitelezők és a felhasználók között a hagyományostól eltérő együttműködést kezdeményez. A designer a kivitelező (jelen esetben az asztalosipari szakember) segítségével ingyenesen osztja meg szaktudása és kreativitása végeredményét a nagyközönséggel.

Balint_Andras_Fox_in_the_Box_eloszoba_fal_es_butor

Bálint András: Fox in the box, előszobafal

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapvető célja mellett mindig fontos szerephez jutott a design társadalmasítása. Az ez irányú nyitottsággal a MOME a designkultúra elérhetőbbé tétele mellett, a design iránti érdeklődés és igényesség kialakulását is támogatja. A projektben való részvétel a hallgatók számára a megvalósítás tapasztalatát, az adás, a megosztás örömét és sikerét adta. Az együttműködés célja, hogy a felhasználó a kortárs open design megoldások szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzaihoz / kiviteli terveihez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.

Beke_Peter_TRIDOM_bovitheto_eloszoba_fal

Beke Péter: TRIDOM, bővíthető előszobafal

A közösségi szemléletű open design mozgalom a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a designer eddigi exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik. Az open design projektekben a fogyasztás helyett az együttműködésre és a megosztásra helyeződik a hangsúly.

A MOME tervei szerint a projekt több éven keresztül zajlik, minden évben meghatározott tematikával. 2015-ben, az induláskor Az első otthonom” volt a központi gondolat. Az egyetem hallgatói olyan bútorokat terveztek, amelyek szerintük a leghasznosabbak az önálló, felnőtt élet kezdetekor. A diákok faipari konzultációs partnerei és a kiállításon látható bútorok kivitelezői önként jelentkező magyar asztalosipari cégek voltak. Az üzemek részvételét a projektben a Bútorszövetség szervezte és koordinálta, valamint az elkészült munkák kivitelezési költségeit a szövetségi tagok állták. A bárki számára online, ingyenesen elérhető, több mint egy tucat bútor között előszobarendszer, kisméretű tároló és ülőke egyaránt található. 

Ordogh_Rita_Anna_Modularis_tarolobutor

Ördögh Rita Anna: Moduláris tároló bútor

A projekthez egy önálló, háromnyelvű honlapot fejlesztett az egyetem, amely szintén hallgatói munkaként készül el. A kivitelezéshez szükséges gyártmányrajzok 2015. április 15-től a projekt website-járól – www.downloaddesign.hu – tölthetők le. A Download Design végeredménye a Hungexpo OtthonDesign szakvásárán, egy 60 m²-es kiállítás formájában lesz látható. A kiállítás zárása után a bútorok jótékony célra kerülnek felajánlásra.

Barna_Mate_Attila_Honey_Im_home_eloszobai_pad_es_tarolo

Barna Máté Attila: ”Honey I’m home!”, előszobai pad

Download Design kiállítás: 2015. április 15−19., OtthonDesign kiállítás

(4. otthonteremtési szakkiállítás, Hungexpo, G pavilon, 305B stand)

Download Design konferencia: 2015. április 15. 15:00−18:00-ig

(Hungexpo, G pavilon VIP konferenciaterem)

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen az oldalon lehet: http://otthon-design.hu/hu/konferencia-regisztracio-nem-kamara

Együttműködő partnerek:

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Bútorszövetség

Hungexpo – OtthonDesign kiállítás

Projektvezetőkurátor:

Halasi Rita Mária (rektori megbízott, MOME)

Témavezető tanár (bútortervezés):

Juhász István (DLA, egyetemi adjunktus, MOME)

Bútortervezők (MOME hallgatók):

Barna Máté Attila, Bálint András, Beke Péter, Dezső Ilona, Féja Dorottya, Gárdos Fanni, Kovács Kristóf, Németh Paula, Ótott Kovács Ádám, Ördögh Rita Anna, Szabó Réka

Asztalosipari konzulensek, kivitelezők:

Arden Design Kft., Árkossy Bútor Kft., Ertl Faipari Kft., Főnix-Art Kft., Futurus Műhely, Garzon Bútor Zrt., Katona Manufaktúra, Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola

Témavezető tanár (arculat, web, kiállítás):

Hegyi Béla (MOME)

Arculattervezők (MOME hallgatók):

Boromissza Katalin és Császár Adrienn