THEBÉTAVERSION SPRING/SUMMER 2015

A TheBétaVersion 2015-ös tavaszi-nyári kollekcióját Katharina Roters Hungarian Cubes című fotóalbuma ihlette: a sorozattal való találkozás olyan elsöprő hatással volt Rainer Zsófi tervezőre, hogy elhatározta, erre az inspirációra építi a TheBétaVersion következő kollekcióját.

150328-GYR1-0250-A

Könyvében Roters a Kádár-korszak kockaházait gyűjtötte össze: ezeknek az eredetileg egyforma épületeknek a homlokzataira a lakók a saját elképzeléseik alapján, vagy mesteremberek segítségével festettek mintákat, megtörve ezzel az épületek a személytelenségét. Az absztrakt, geometrikus festményeket idéző házak mintái folklórként terjedni kezdtek, többen elkezdték kérni a már látott díszítéseket, regionális jellegzetességek is kialakultak.

150328-GYR1-0213-A

Ezek a házak nem pusztán erőteljes vizuális lenyomatai egy letűnt korszaknak, de a jelenség társadalmi szempontból is izgalmas: a környezet díszítésének, és az egyéniség megmutatásának természetes igénye az adott korszak kontextusában öntudatlan lázadásként hat. Az albumnak ez az olvasata összevág a TheBétaVersion szellemiségével, amely szerint a divat játékos eszköz arra, hogy az ember kifejezhesse magát, és a ruhadarabok és kiegészítők viselőjük személyiségével együtt kelnek életre.

150328-GYR1-0291-A

Az így megszülető kollekció egészére részletgazdag, rajzos karakter jellemző. Az inspirációul szolgáló házak finomabb, raszterszerű díszítményei és nagy léptékű, geometrikus díszítése egyaránt visszaköszönnek a kollekció darabjain. A táskák és kisebb kiegészítők finom, vonalas mintái távolról nézve nagyobb, foltszerű felületekké állnak össze, a lyukakból vonalak rajzolódnak ki; a vászontáskák esetében pedig a geometrikus szabásvonalak idézik a házak homlokzatait. A minták lézervágással és -gravírozással készültek, a kompozíció a tárgyak arányrendszerét követi, így a forma és a díszítés elválaszthatatlan egységet alkot.

150328-GYR1-0073-A

A kiegészítők színvilágát az alapanyag, a növényi cserzésű marhabőr natúr-aranybarna árnyalata határozza meg, amelyet világos, pasztelles színek egészítenek ki. A bőrtáskákon – a márka hagyományait követve – kisebb felületen jelennek meg a pasztellkék, sárga, vagy fehér részletek, játékos bojtok és háromszög rátétek formájában. A korábbi kollekciók közkedvelt formái színben és mintában is megújulva térnek vissza, a tavaszi kínálat pedig új fazonokkal is bővült. A vízlepergető textilből készült Ezra hátizsák beépített laptoptartó zsebbel rendelkezik, négyféle színvariációban kapható, uniszex darab. A gyűjteményt pénztárca, telefontokok, egy férfi és egy női öv teszi teljessé.

150328-GYR1-0119-A

A kollekció elérhető a TheBétaVersion showroomjában és webshopjában.

Showroom: 1111 Budapest, Budafoki út 22., 4. emelet 20. (bejelentkezés szüséges)

Fotó: Károlyi György (Flashback)

Haj: Károlyi Márk

Smink: Vozák Timi

Styling: Winkler Dóra

Modellek: Ungár Péter, Varga Zsófia