LEN Architects & Minima

Román László építészként dolgozik párjával Győrben, építészirodájuk azonban túlmutat a hivatalos “irodai kereteken”, hiszen egyszerre működik bemutatóteremként és design shopként is, ahol közel 30 hazai tervező terméke megtalálható. Építészeti tervezés mellett bútorok is leugranak a tervezőasztalról, most éppen egy gyerekszékkel bővült a LEN Architects portfóliója, melyet a holnaptól az OtthonDesign kiállítás látogatói élőben is megtekinthetnek. Lászlóval munkáról, tervekről, építészetről és tárgytervezésről beszélgettünk.

010

– Hogyan lettél építész?

– Gyerekkorom óta építek, először Legoból, majd fából, kis házakat és bútorokat. Korán az építészet felé terelődtem. Győrben szereztem diplomát, majd több nevesebb építészirodánál szereztem gyakorlatot, később a fővárosba kerültem. Budapesten a Mesteriskola XXI-es ciklusát végeztem el és közben olyan nagy projekteken dolgozhattam, mint a 4-es Metró. 2009-ben megalakítottuk párommal /aki szintén építész/ a LEN Architects Építészirodát. Eleinte főként bedolgozóként vettünk részt különböző építészeti projektekben. Kitörési lehetőséget kerestünk, szinte minden tervpályázaton elindultunk, amit csak kiírtak és néhányon eredményesen szerepeltünk.

– Hogyan alakult meg a LEN Architects stúdiója és a Minima?

– A semmibe ugorva 2012-ben visszaköltöztünk Győrbe és elhatároztuk az irodánk lesz a főállásunk és megvalósítjuk magunkat. Az utcáról is elérhető „kirakatirodát” nyitottunk és tevékenységünket kibővítettük a Minima Design Store-ral, azaz egy magyar design bolttal. Közel 30 Magyar designer-rel, iparművésszel állunk kapcsolatban és juttatjuk el termékeiket a vásárlókhoz.

minima

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter?

-Elsősorban építészek vagyunk, több környékbeli projekten dolgozunk és továbbra is aktívan részt veszünk hazai és külföldi építészeti pályázatokon, de a futó munkáinknál sem „csak” az épületet tervezzük meg, hiszen az épület szerves része a berendezés, a belső kialakítás, amit jó egy kézben tartani. Szeretek fával dolgozni, ha van egy bútor ötletem azt először mindig saját magam készítem el fából és tesztelgetem, hogy milyen a használatban, szeretek kísérletezni, ahogy az építészetben is. Építészirodánk a munkák méretét illetően rugalmas, bútortervtől a vágóhídig, mindenben meglátjuk a kihívást és az igényes terv lehetőségét. Az egyik munkánkkal, ahol szó szerint az utolsó szögig mindent megterveztünk a Magyar Formatervezési Tanács kiállítási jogát is elnyertük. Hiperaktív életet élek, ennek minden előnyével és hátrányával, ezer ötletem van egyszerre, törekszem rá, hogy meg is valósítsam őket. Célom, hogy egy olyan kreatív csapatot építsek fel, ahol ezek az ötletek a legmagasabb szinten megvalósulhatnak és még jobbá válhatnak. Az alkotás szabadságát elérni ma a legnagyobb kihívás, ami nem kis bátorságot követel.

– Milyen szempontok lebegnek előttetek tervezésekor?

– Gyakorló tervezőként úgy gondoljuk, hogy annak a “tárgynak”, amit az utcán vagy egy szobában elhelyezünk, kötelessége a vizuális élményünket emelni. A vizuális élményen túl, pedig nyilván használható és inspiráló “tárgyakat” kívánunk tervezni. Mióta gyerekeim vannak számos gyerekbútort terveztem először saját használatra, a fiaim a tesztalanyok, és ha látom rajtuk, hogy szeretik, amit készítettem örömmel tölt el, ugyanúgy mikor egy épületem megépül.

LEN_Architects

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Egy gyerekszékkel leszünk jelen, ami nem most született, de nem is régi. Viszont amint elkészült tovább is terveztem, ha elkészül a kiállításig, a továbbfejlesztett verzió is ott lesz majd. A szék a gyerekeinkkel együtt fejlődik – és talán nő, és többet is tud majd.

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Ez egy nagyszerű lehetőség és igazából ez lesz a tényleges nagyközönség előtti debütálása is a bútornak, abszolút kíváncsiak vagyunk a reakciókra, várom a visszajelzéseket.

01

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Ha az általam tervezett dolgok, legyen az épület /bútor felkeltik az emberek/gyerekek érdeklődését és inspirálják őket.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Az építészeti projektjeinkben szeretnék több iparművészeti dolgot megvalósítani, ahogy az a hatvanas évek építészetében is jelen volt. A nyitott irodánkkal és design boltunkkal színfolt szeretnénk lenni Győrben, hisszük, hogy ez sikerülni fog.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Győrben néhány hasonszőrű építésszel megalapítottuk a Terasz Csoportot és velük egy igazi low-tech közösségi házon dolgozunk, de az irodán belül is egy közösségi ház projekt készül. Kevesebb idő jut most a bútorokra, de ha van egy hirtelen ötlet egyből papírra szoktam vetni, és előveszem, amint akad egy kis időm.