Ironmade’n

Németh Zsófia Aliz most végzett a MOME mesterképzésén textiltervező szakon. Diplomamunkájának célja a rozsda, illetve a rozsdafoltok negatív megítélésén változtatni. Hogy ne eltávolíthatatlan szennyeződésként tekintsünk rá, hanem mintaként, amelyet a természet és a véletlen alkotott.

_T1A1361s

Az Ironmade’n kollekció keretében kikísérletezett technológiával – amely a vas rozsdájának kémiai elszínezésén alapszik – ugyan olyan körülmények között sem lehetséges két ugyan olyan darabot létrehozni. Minden egyes minta egyedi és megismételhetetlen, mint bármi, amit a természet teremt.

_T1A1559s

Az Ironmade’n kollekció darabjai tiszta pongé hernyóselyemből készült oversize jellegű ingruhák, melyeket tervezőjük varrás után átitatott egy vegyszeres oldattal, majd összehajtva élére „vasalta” egy rozsdás lemezzel. A vegyület a vassal reakcióba lép, és egy úgynevezett berlini-kék csapadék keletkezik, amely néhol a jellegzetes narancsos rozsda-barnával keveredve különféle zöld árnyalatokat ad. A mintázat pedig maradandó, akárcsak maga a rozsdafolt. Az elkészült darabok sokkal inkább hordható műalkotások, mint termékek.

_T1A1510s

Fotók: Ora Hasenfratz

Smink: Huszár Kata

Modell: Natali Toot