Hello Helsinki – RIIVARI

A RIIVARI fiatal finn divatmárka olyan hordható és igen szerethető öltözékeket vonultat fel, melyek egyszerre viselik magukon a nagyvárosi élet laza, könnyed dinamizmusát és egyfajta sajátos vizuális kreativitást. A textilek legmeghatározóbb darabjainak mintáit a márka tervezője, Kaisa Riivari álmodja meg, akivel Helsinkiben működő műhelyében találkoztunk!

IMG_9855 IMG_9870IMG_9857IMG_9860

A RIIVARI márka egyik meghatározó jellegzetessége, hogy Kaisa egy személyben lát el számos feladatot és tervezési fázist a ruhák és kiegészítők megszületésének hosszas folyamatában, így sajátos tervezői szemlélete érvényesül minden apró szegmens, minden apró részlet területén. Kaisa rajong az emberekért, a környezetért, a kultúráért. Munkái a városi ember körmyezetéből inspirálódnak, a keze nyomán született kreációk első számú célközönsége így természetes módon a környezettudatos városi fiatalok közül kerül ki. Darabjai megfizethetőek, az időtlen vagányság és a modern formák ötvözésével, és jellegzetes, karakteres nyomott mintáival, magas minőségű, ellenőrzött forrásból származó alapanyagaival tűnik ki a kortárs divattervezés rengetegéből.

IMG_9861 IMG_9859

IMG_9868 IMG_9864 IMG_9865

“Mikor 2010-ben elindítottam a céget, első sorban a családom és a barátaim számára akartam tervezni. Az évek során tiszta képem alakult ki arról, mik is azok az értékek és stílusjegyek, melyek a RIIVARI “gerincét” alapvetően meghatározzák. Ma már a tudatosan gondolkozó, vagány fiúk-lányok számára tervezek” – meséli Kaisa.

A RIIVARI minden kollekciója egy-egy meghatározó tematika köré épül, és ennek megfelelően alakítja ki az öltözékek anyagválasztékát, szabásvonalait, stílusát, fazonjait és darabjait. “Témáimat mindig olyasvalamiből merítem, ami aktulisan éppen foglalkoztat. Inspirációt közvetlen környezetemből merítek – a művészet, a zene, érzések és a barátaim kimeríthetetlen forrást jelentenek” – mondja Kaisa. 

IMG_9872

Kaisa Riivari (jobb oldalon) és Milla Kettunen (bal oldalon), a Month of Sundays tervezője, akit szintén hamarosan bemutatunk!

Kaisaval sokat beszélgettünk kortárs divatról, a vásárlói tudatosságról és a tervezői darabokat viselő stílusérzékeny vásárlók jellemzőiről. Többek között megtudtam az is, hogy a skandináv kis szériás fashion márkák tervezőinek minden esetben tudniuk kell válaszolni arra a kérdésre, hogy az általuk kínált darabok alapanyagai honnan származnak, hiszen a vásárlók többek között éppen azért választják az ő termékeiket, mert szeretnék elkerülni az embertelen körülmények között gyártott tömegtermékeket kínáló fast fashion márkák támogatását. A tudatosság tehát meghatározó – ahogy a vásárlóknál, úgy természetesen a tervezőknél is. Éppen ezért a RIIVARI a legtöbb tudatosan építkező skandináv kis márkához hasonlóan lehetőség szerint helyi, ökológiailag fenntartható és humánus szellemiséget követő gyártóktól vásárol alapanyagot, melyeket később büszkén és nyugodt lelkiismerettel viselhetnek a márka vásárlói.

15ss-01 15ss-10 15ss-07b 15ss-09

A RIIVARI kollekcióját és a márka tervezőjét idén ősszel személyesen is megismerheti a budapesti divatrajongó közönség. A Finnagora szervezésében a Design Hét keretében megvalósuló TILA kiállítás alkalmával a Month of Sundays finn márkával és két fiatal hazai tervezőcsapattal közös tárlat keretében mutatkozik be a Mono Art & Design terében, ahol a fiatal tervezők munkái mellett hazai és finn divattervező hallgatók kreációi is láthatóak lesznek!

Print