Új gyárcsarnokban az artKRAFT

Ha sokat látott, régi ipari bútorokról, kiegészítőkről van szó, automatikusan az artKRAFT gyűjteménye jut eszünkbe. Baracsi Kati vállalkozása hosszú évek óta kínál fantasztikus egyedi indusztriális darabokat Budapesten, különleges kiegészítőket, lámpákat, táblákat, cégéreket, mindenfélét, amit a szocializmus után hosszú évekig látni sem akart a szemünk, de ma már az évtizedek távlatából jó érzésű nosztalgiával tekintünk rájuk. Mert szépek!

150708 BAR PHO ArtKraft179622_

Az artKRAFT stílusa, az alapítók ipari és gyári épületekkel szemben érzett szenvedélye miatt új irodájukat és hatalmas raktárukat csakis valamilyen különleges helyen tudták elképzelni. Így esett a választásuk a Budapest, XI. kerületi, hajdani “Csonka” majd “Április 4.” Gépgyár volt szerelőcsarnokára.

“A hatalmas, közel 500 m2, 9 m belmagasságú gyárcsarnokban hónapokig folyt a munka, melynek során megőriztük minden ipari jellegét. A raktárban két szinten futnak az ablakok, így világos, fényes, padlózta pedig eredeti aszfalt és beton. Betongerendáin ma is működő, többtonnás daru mozog” – meséli Kati az artKRAFT számára a jövőben otthon adó ipari épületről.

_IMG_1858_

A csarnokból 50 m2-es rész lett leválasztva, alaposan szigetelve, melyet mostantól irodának és konyhának használnak. Ebbe a térbe egy régi budapesti bérház régi vaskapuján keresztül juthatunk be, a háttérben pedig a régi fagyis tábla mellett bújik meg a teakonyha. A kiskonyha plusz fényt egy zöld, eredeti osztott ipari ablakon keresztül kap. Retro Electrolux, ma is működőképes hűtő áll a sarokban, felső-szekrények helyett egykori öltöző szürke faakasztói szolgálnak polcként. A világítást egy vegyigyár robbanásbiztos lámpái adják. Egy uzsonnához oda lehet ülni a régi gyalupad-tetőből készült, vasvázas asztalhoz, melyet Bosch műhelyszék egészít ki. A betonpadlóhoz rímel az egyszerű, szürke Zalakerámia csempe. A teakonyha mögött egy régi hatalmas, fa jégszekrény szolgál beépített szekrényként, mely sok mindent elnyel. A jégszekrény eredeti vasalatai, kilincsei, szellőzőnyílásai megtörik a halványsárga felületet.

_IMG_1905_ 150708 BAR PHO ArtKraft179689_ 150708 BAR PHO ArtKraft179710_

Arrébb, a kézmosó egy laboratórium fehér porcelán mosogatója volt. Fölötte régi, sokosztatú malomablak van átalakítva tükörré. A helyiség világítását egy ’30-as évekbeli porcelán-üvegbúrás falikar biztosítja. A burkolat egy ’40-es években épült balatoni villa antik cementlapjaiból áll össze.

150708 BAR PHO ArtKraft179765_

A teakonyha előtt egy kávézó-beszélgető rész található, ahol a kávézó asztal öntvénylába régi tűzoltópumpából, tetőlapja pedig régi bontóasztalból lett átalakítva. Mellette retró kárpitos csehszlovák szék és egy fémszék áll. A nagyméretű, fém fiókos iratszekrény, rajta régi kék lámpával kissé leválasztja ezt az intimebb teret a csarnokból.

150708 BAR PHO ArtKraft179675_

Leghátul, az irodában az eredeti, halványkék színű, egykori műhelyasztal fogja meg a tekintetet. A falon régi cégtáblák, zománctábák lógnak, valamint egy régi fekete mágneses iskolai táblára lehet jegyzeteket tűzni. A padló szétbontott raklapok deszkáival van burkolva, ami igazán strapabíró, miután olajjal lekezelték. Rajta egy patinás szőnyeg teszi melegebbé a teret.

A karfás fekete Eames szék eredeti darab, melyet egy nyeregre emlékeztető szék és egy fém rácsos szék egészít ki. A lámpák igazán egyediek. A mennyezeti kékbúrás lámpa régi kihúzható géplámpa volt egykoron, az íróasztalon egy Fase Madrid Boomerang 64 íróasztali lámpa. A sarokban Kaesz Gyula felesége, Lukáts Kató tervezte Stühmer fémdobozából kialakított állólámpa áll.

150708 BAR PHO ArtKraft179748_

A vaskapu mellett raklapokból épített lépcső vezet fel a galériára, melyet Nyilas Kálmán készített az artKRAFT számára. A lépcsőkorlátot régi faevezők adják, az előtte látható régi kerti pad, szürkére festett lécei rímelnek a raklapokra. A galéria tetejére ömlik be a fény a hatalmas ablakokon át, ahol ipari lámpák sorakoznak és régi munkavédelmi plakátok nézegethetőek. Itt kapnak helyet a sérülékeny darabok, úgy mint régi színház domborművek, vagy a szecessziós fodrász-berendezés.

150708 BAR PHO ArtKraft179785_

És természetesen majd minden darab eladó – egytől egyig alig várják, hogy némi indusztriális nosztalgiát csempésszenek új otthonukba, ezzel varázsolva egyedivé a hely hangukalatát. Akár kincskeresésről, akár csak egy külölneges látogatásról legyen is szó, szeretettel ajánljuk, hogy nézzetek el Katihoz az artKRAFTba, ahonnan garantált, hogy nem tértek haza üres kézzel!

Belső fotó: Barbay Csaba/Flashback Photo Studio

Styling: Tóth Tímea

Külső fotók: Vimola Dóra

www.artkraft.hu