MOME Design Rafting – A rektor cipőfűzője

A MOME újonnan érkezett tervező szakos hallgatóinak egyetemei tanulmányai egy különleges, Design Szolfézs elnevezésű programmal indulnak. A Design Szolfézs immáron negyedik éve működő fél éves, tematikus blokkokra osztott képzését minden évben egy két napos bevezető kurzus, a Design Rafting előzi meg, melynek keretében különböző vicces és szórakoztató feladatokat kapnak a friss MOME-sok. Idén a hallgatók Csernátony Fanni és Pais Panni koordinátorok vezetésével hat csapatban együttműködve alkottak Rube Goldberg masinákat. Ezek azok a Tom & Jerry rajzfilmekből jól ismert vicces készülékek, melyek mindenféle hátzartási eszköz összeépítésével a tárgyak kölcsönhatása során oldanak meg általában egészen kürülményes módokon végtelenül egyszerű feladatokat. Az idei legnépszerűbb alkotás a “Nagy Cipőfűzőkikötő” lett, mely sikeresen kikötötte Fülöp József, a MOME rektorának cipőjét!

IMG_1478 IMG_1475 IMG_1472

Aki a múlt hét péntekjén ellátogatott a MOME Auditóriumába, velem együtt biztosan állíthatja, hogy soha nem látta még azt ilyen izgalmasan sokszínűnek, játékosnak és kalandosan viccesnek, mint amilyenre az idei Design Rafting hallgatói varázsolták. A hatalmas térben felállított hat óriás szerkezet a legkülönféléb színes háztartási eszközökből épült fel. A diákokból és a design szolfézs program oktatóiból, alumni hallgatóiból – Bognár Petra, Góg Angéla, Kele Ildikó, Kemény Péter, Ruzicska Tünde, Szalai Veronika –  létrejött csapatok két napot töltöttek el a gépek “programozásával” annak érdekében, hogy a azok minél szórakoztatóbb és viccesebb formában hajtsák végre a nekik szánt funkciót.

Videó: Polhodzik Ádám

A résztvevők a masinák – Ezüsthenger átadó gép, Az út előttünk, Design Fröccs Automata, A nagy cipőfűző kikötő, Beetető, LazyPhone – egyszeri és megismételhetetlen működésének lehettek szemtanúi. Az élmény mindenki számára különleges volt: a nézők a szerkezetek között, néhol azok szerves részeiként követhették figyelemmel az eseményeket.

“Egy ilyen gépet precízen megépíteni nagyon hosszadalmas munka – sok tervezést és sok kísérletezést, tesztelést igényel. Ez utóbbi főképp azért hosszadalmas, mert egy teszt egyenlő a gép összeomlásával. Azaz használat után a nagyját újra kell építeni, így nem olyan egyszerű a kísérletezgetés. A hallgatóknak levetített inspiráló videók között több olyan szerkezet is van, amit akár egy évig is építettek” – meséli Pais Panni, a program egyik koordinátora.

12002965_10153622978723624_7672251371018178102_n

Fotó: 2015 © Torma Krisztián

foto10_Torma_Krisztian

Fotó: 2015 © Torma Krisztián

foto9_Torma_Krisztian

Fotó: 2015 © Torma Krisztián

A látványos és szórakoztató prezentációk után Koós Pál, a Design Intézet igazgatója nyújtotta át a vándor trófeát – egy aranyszínű evezőlapátot – A nagy cipőfűző kikötő masinát elkészítő csapatnak. Ezután a kötetlen Design Fröccs vette kezdetét, ahol a tanárok és a friss hallgatók engedhették szabadjára kérdéseiket és ötleteiket a látottakkal vagy éppen a MOME-val kapcsolatban.