HOME SWEET HOME – Indul az idei Design Hét

Az imént ért véget a Design Hét Budapest sajtótájékoztatója az Iparművészeti Múzaumban, ahol idén a már hagyománnyá vált Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj kiállítása mellett a Design Hét nagykiállítása és az idei díszvendég Spanyolország kiállítása is helyett kapott. Végre sok év után világszínvonalú kortárs designnal gazdagszik – ha csak néhány hétre is –  a múzeum gyűjteménye, és gyönyörű, impozáns terei!

IMG_1586 IMG_1615

A ma esti ünnepélyes megnyitóval kezdődik az idén szeptember 25. és október 4. között zajló Design Hét Budapest. A hazai design szakma egészét megmozgató, széles közönséget vonzó eseménysor 2015-ben az átalakult, felgyorsult, technológiával áthatott világunkban újra felfedezett és újra központi szerepet kapó otthont állítja a fókuszba. A helyet, amelyben az érzelmek, az emlékek, a személyes tárgyak dominálnak, és amely számtalan ötletes módon képes lefordítani az élettér elemeivé az új tényezőket.

IMG_1606 IMG_1588 IMG_1600

A tárgyainkban láthatatlanul, de mindenütt jelenlévő technológia, mely lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, és helyettünk gondolkodó tárgyakkal ajándékoz meg bennünket, a távoli országok stílusait, anyagait integráló lakberendezési stílusok, az egyénnel szemben a közösséget előnyben részesítő gondolkodásmód hozzáértő designerek keze alatt mind számtalan formában tárgyiasul, és teszi otthonunkat a 21. századi ember életének középpontjává.

IMG_1607 IMG_1603 IMG_1610

Az elsősorban a hazai designszcéna szereplőinek munkáiból válogató tárlat a nagyközönség és a szakma számára egyaránt befogadható, inspiráló módon azt vizsgálja, hogy az utóbbi évek gondolkodásmódját szerte a világon döntő módon meghatározó fogalmak, mint a globalizáció, a technológiai forradalom, a környezetvédelem, a közösségi gazdaság hogyan öltenek testet tárgyakban. Hogyan szivárog be az otthonunkba a világ, hogyan válik mikrokörnyezetünk a társadalom tükrévé, és hogyan inspirálják a tervezőket a történelem nagy változásai?

A kiállítás kurátora Osvárt Judit, a Design Hét Budapest projektvezetője. A installációt Tóth Tímea tervezte, az arculatot José Tábori-Simon készítette.

IMG_1601 IMG_1612 IMG_1614

A Design Hét Budapest idei díszvendége Spanyolország, így az esemény programjainak sorában kiemelt szerepet játszik a Kollektív képzelet elnevezésű utazó kiállítás, amely a kétévente Madridban megrendezésre kerülő Ibero-amerikai Designbiennálé legutóbbi kiadásából nyújt áttekintést. A Budapestre érkező vándorkiállítás mintegy 120 alkotás segítségével kíván metszetet nyújtani; a válogatásban különös hangsúlyt kap a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi tudatosság. A BID14 utazó kiállítást egy rangos nemzetközi zsűri, a BID Tanácsadó Testületének, a DIMAD-nak az elnöksége állította össze.

IMG_1622 IMG_1626

Szintén az Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg a Tapas spanyol gasztro-design kiállítás, mely három fő témakörön – Konyha, Asztal, Étel – keresztül, számos humoros, látványos, ötletes, professzionális designtárgyon keresztül illusztrálja étel és design összefonódását. A tárlat finissage rendezvénye a Design Hét Budapest keretében zajlik. A Tapas kiállítás kurátora Juli Capella, szervezője az Acción Cultural Espanola (AC/E).

Mindhárom kiállítás holnaptól, azaz szeptember 25-től egészen október 4-ig látogatható az Iparművészeti Múzeumban.