KISKAKAS presents MOME Anim MA Premier 2015

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszéke, folytatva az elmúlt évek hagyományát, idén ősszel is megrendezi az animáció MA képzés zárásaként készült diplomafilmek premierjét. 2015. november 27-én kilenc fiatal alkotó munkáját tekinthetjük meg a budapesti Toldi mozi nagytermében.

MOME Anim

A MOME animációs közössége a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma, ahonnan sorra kerülnek ki a világszerte jelentős szakmai és közönség sikereket elérő alkotások. Bucsi Réka 2014-ben a Berlinale versenyprogramjában debütáló diplomafilmje, a Symphony No. 42 az idei Oscar díj 10-es listájára is felkerült, míg Vácz Péter Nyuszi és Őz (2012) című alkotása több száz alkalommal szerepelt sikerrel a világ fesztiváljain, és vált meghatározó animáció filmes élményévé gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. 2014-ben készült el a MOME Anim első nemzetközi kooprodukciója, a Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála rendezte Limbo-Limbo Travel, mely ugyancsak indulhat a jövő évi Oscar versenyben. De a sor hosszan folytatható: Bertóti Attila Mese című diplomafilmje (2014) különleges humorával lopja be magát a fesztivál zsűrik és a gyermekek szívébe, míg Gelley Bálint Otthon (2012) című munkája klasszikusan drámai hangvételével hódít. Ringeisen Dávid és Ruska Lászkó rövidfilmje, a  Paperworld (2013) a tanszék első olyan 3D diplomafilmje volt, melyet a SIGGRAPH fesztiválon díjaztak, és további sikereket ért el világszerte.

arculat_design-toth luca_2

A MOME Anim életében fontos szerepet játszik az inkubációs tevékenység is, melynek keretében hazai és nemzetközi partnerek felkérésére, vagy a velük folytatott együttműködésekben valósulnak meg animációs projektek. Ezen a téren a legfrissebb siker Tamás Iván TV-sorozat projektje, aminek alapja 2013-as MOME Anim diplomamunkája, a Hogyan keletkezett a világ? című animációs rövidfilm. Az idei Cartoon Forumon, az animációs szakma egyik legjelentősebb  pitching fórumán nagy sikerrel szerepelt projektet a MOME Anim gyártja, a Proton Cinemával mint koprodukciós partnerrel együttműködésben.

A KISKAKAS presents MOME Anim MA Premieren a következő alkotások láthatók:

Király Krisztián: A körömágyszaggató (kevert technika – digitális és hagyományos rajzanimáció, 8’50”)

u2zlxmZOQmMv5CqDYrMlG24WeZiPf8GoZW6U9rDJx9w,5Sl9nCsfA-YH0wVkvr3sJ0ighWEI4CamdzVAExjAmPE

Egy huszonéves magyar srác elmereng eddigi életének néhol kellemetlen, néhol megmosolyogtató, de mindenképpen meghatározó élményein.

Carlos Rufas Giribets: Machos (papír és filctoll, 7’17”)

1

Korunk férfi mivoltának megjelenítése különböző és egymástól független helyzeteken keresztül, melyek felfedik a férfiakkal szemben támasztott elvárások értelmetlenségét és nevetségességét.

Kántor Péter: Ujj a ravaszon (digitális rajzanimáció, 9’39”)

n8Fi21ns2e8xqpnekOhCXcO0dG48c2_f1aH5Q8i1kvs

Egy öregúr szkafandert ölt, hogy alámerüljön a közeli vizekben. Kutatása során emlékek kerülnek  felszínre, melyek fontos momentumokat idéznek fiatalkori éveiből. Szemtanúi vagyunk, miként próbál társával elfogni egy veszélyes bűnözőt, aki aztán a vártnál nagyobb problémát okoz. Az összefonódó múlt és jelen fokozatosan bontja ki az öreg búvár kutató merülésének valódi célját.

Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt (digitális rajzanimáció, 12’)

4zjXyw2ifzQ-m0p5804Y7qsYND2wnggis6YQwizgxkw

A film egy távoli bolygón élő űrlény kisfiúról, Hugóról szól, aki megkapja az első kisállatát: egy a Földről elrabolt könnyűbúvárt. Hugónak a búvár iránti lelkesedése határtalan, azonban gyermeki önzőségében nem veszi észre, hogy egy élő, értelmes emberi lénnyel játssza kedves, de mégis borzasztó játékait.

Andrasev Nadja: A nyalintás nesze (digitális rajzanimáció, 9’)

kMUkLHsUJ3ydBCsgtaLuWvnGyKk6RMVVGRsDVGoxR7k,HgKkccRIBjRFEVHDeQUXSHtiRjOvQTsIp87VQzv5xFU

A különleges növényeit nagy gonddal ápoló nőt nap mint nap figyeli a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba.

Bárány Dániel: Házibuli (digitális rajzanimáció, 4’)

BxPO7rkXRIC1WpQ2VuK0BZfNK_xw10yIBN6bDzWAsDw

Egy házibuli alakulása a kezdetétől a végéig. A szolid iszogatást és cseverészést tánc és muzsika követi, a buliba egyre több vendég érkezik. Olyannyira felöntenek a garatra, hogy elszabadulnak az indulatok, aminek következtében a mulatság katasztrófába torkollik. A film fő inspirációja Boris Vian „Venyigeszú és Plankton” című regénye volt.

Kopasz Milán: Beyond (kevert technika-stop motion, pixilláció, 9’37”)

q06cZoBNeOcMSrQjyTscYEpHT9vgIIx2sOhCOC9Dq8c

A fekete lyuk egy hely az űrben, ahol a gravitáció vonzása olyan erős, hogy a fény sem tud kijutni belőle. Különös vonzású helyek és helyzetek a Földön is léteznek. Van aki meghátrál a megtapasztalástól, van aki közelebb lép.

Tompa Borbála: Random Walks (digitális rajzanimáció, 7’45”)

A film egy experimentális animációs dokumentumfilm, mely szkeccsszerűen összefűzve mutatja be öt Magyararszágon élő migráns történetét. Egyszerre kapunk ízelítőt az őket körülvevő környezet jellemzőiből és a magánéletük nehézségeiből.

Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi (digitális rajzanimáció, 9’03”)

q-m9lwDTvw5C4hkrB0HTuRqaD-6EFvhqD-U8bm22ZXU

A film egy rendhagyó ufó-históriát mesél el: két kamionsofőr hihetetlen utazásának története egy elhagyatott országúttól a világűrig.

Premierinformációk

KISKAKAS presents MOME Anim MA Premier 2015

Toldi mozi, Nagyterem (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

2015. november 27. 20:00 és 22:00

Jegyinformáció: toldimozi.hu. Az esemény Facebook oldala