MENÜ 2

Október végén holland körutazáson vettünk rész, ami tulajdonképpen csak véletlenül lett körutazás, az eredeti cél az eindhoveni design hét meglátogatása lett volna, de kedves barátaim, Gergő és Norbi, a szuper What the Food gasztroblog alapítói Amszterdamba és Rotterdamba is elvittek minket, szóval a három nap hihetetlen élménygazdag holland kirándulássá kerekedett végül. 

menu2_web08

Rotterdami napunk felért egy többszörösen összetett  gasztronómiai élménnyel! A nap a halpiacon indult, majd ellátogattunk Rotterdam legjobb cukrászdájába, megnéztük a régi gyárnegyedbe költözött Fenix Food Factory-t, ahol helyi kézműves sajtok, sörök és mindenféle különleges ételek kaphatók. Ezt követte a tengerpart, ahol Norbi elmesélte, hogy itt készült Laki Eszter és Glódi Balázs látogatása alkalmával a MENÜ 2-ben is látható füstölt lazac, amire igen büszke! Nem hiába, hiszen a MENÜ az egyik, ha nem A legszebb hazai gasztronómia tematikájú kiadvány. Azért nem szakácskönyvet írok, mert annál sokkal több: az ételek mögött megismerjük az elkészítők személyes töténeteit is, így kapva izgalmas képet arról, hogy mit gondolunk 2014-ben Budapesten és 2015-ben a világ körül a jó ételekről.

Tavaly karácsonykor jelent meg a MENÜ első kötete 22 recepttel és 22 történettel, 22 kreatív alkotó mesélte el, milyen szerepet játszik az életükben a főzés és milyen fontos közösségteremtő ereje van az étkezésnek. Az első könyv elkészítése után az alkotók azt érezték, hogy maradt még bennük, van egy csomó történet, amit még szívesen elmeséltek volna, csak ezek kicsit körülményesebbek, mivel vidéken és külföldön élő barátokról, ismerősökről van szó. Aztán a MENÜ 2-t megelőző ötleteléskor épp ez lett a vezérfonal és kicsit világgá mentek a srácok, fél éven át utaztak Magyarország vidéki városaiba, falvaiba és Európa különböző sarkaiba történeteket keresve.

menu2_borito

“A más élet lehetőségeit egy-egy vendégségben kutattuk, és minden recept, amit kézhez kaptunk ennek az esszenciáját őrzi. Ettünk vermutban főtt marhapofát Barcelonában, gombásztunk a Pilisben, vagy például Tordason megtudtuk, hogy készül az eredeti harcsapaprikás. Ezúttal is az ételkészítés teljes tartományában mozogtunk, így az egyszerű gesztusok és a végletekig átgondolt menük jól elfértek egymás mellett” – mesélik az alkotók.

Screen Shot 2015-12-12 at 12.54.25

A könyv ismét terjedelmesre sikerült, a több mint 300 oldalnyi anyagot Glódi Balázs gyönyörű fotói és Laki Eszter remek grafikái szervezik egységgé. A második kötetben is megtalálható az angol nyelvű melléklet, a teljes magyar szöveg fordításával, így külföldi olvasók számára is működik a könyv. Az első kötethez hasonlóan a MENÜ 2 is 1000 darabos, limitált példányszámú kiadásban jelent meg, és kapható már jópár helyen, például az YKRA Store-ban, a Flatlab-ben, a Garden Studióban, nincs kedvem leírni az összes lelőhelyet, itt megtaláljátok: menucookbook.hu.

Szerintem fontos könyv, nem csak tartalmi szempontból, de arról is sokat mesél, mit gondolnak a szakma legjobbjai fotóról, grafikáról, illsuztrációról, szóval hogy hogyan néz ki egy tisztességes könyv 2015-ben. Meg tök jó ajándék is karácsonyra! Örülök, hogy lett folytatás és remélem, nem ez az utolsó MENÜ, ami a kezünkbe kerül!

menu2_web02

menu2_web05

menu2_web06

fotó: Glódi Balázs

grafika: Laki Eszter

szöveg: Mihály Kamilla

menucookbook.hu

A könyvben szereplő résztvevők és helyszínek listája:

Geréby Zsófi – ruhatervező – Perőcsény

Bodó Marci – szabadúszó alkotó – Pécs

Somoskői Gábor és Buzás Lívia – keramikus és tanácsadó – Bazsi

Hello Wood – építésztábor – Csórompuszta

Fegyverneky Sára és Auguszt Olivér – Pegazus – Szentbékkálla

Vida Tóni és Vida Vera – apja, lánya – Tordas

Julia Mechtler és Michele Iadorola – műkereskedő és olívaolaj-kereskedő – Pietramontecorvino

Göncz Patrícia – útkereső – Berlin

Földes Dóri és Kőhalmi Gábor – festő, barista és dizájnstratégiai tanácsadó – Berlin

Natalie Turner és Racsek Tamás – life coach és dj – Berlin

Zaina Shreidi és Deák Gyula – Quint Studio – Amszterdam

Kiss Norbert Ádám – művészeti vezető, gasztroblogger – Rotterdam

Tóth Gergely és Gönczi Anikó – szakács és építész – Barcelona

Kinopravda – filmkészítők – Barcelona

Fröhlich Nóra – építész – Bécs

Merényi Dániel – kerékpárváz-építő, karikaturista – Miskolc

Stark Attila – festő, grafikus, gombaszakértő – Pilisszántó

Loffice Bécs – közösségi iroda – Bécs

Steiner Kristóf – író, újságíró – Tel-Aviv

Sinya – Hajtás Pajtás – Biatorbágy