Így néz majd ki az új egyetemi oktató- és kutatóbázis a Zugligetben

A 3h Építésziroda részesült első díjban a pénteki eredményhirdetésen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME campus fejlesztésére kiírt építészeti tervpályázaton. A fejlesztés fontos lépcsőfok afelé, hogy az intézmény megerősítse kreatívipari pozícióját a közép-európai régióban.

3h_epitesziroda_03

A nyertes építésziroda számos nagyobb horderejű projektben működött közre már az eddigiekben is; szakértelmével segítette többek közt a szegedi dóm, a győri rendezvényközpont vagy a budapesti Zenemúzeum megépítését, megújítását. A második díjat a Sporaarchitects Építésziroda, míg a harmadik díjat az Archi-kon Kft. nyerte el, további öt pályamű pedig megvételben részesült.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának megújításáról Magyarország Kormánya 2014 júliusában határozatban döntött. Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása még ebben az évben kezdetét vette az ún. Műhelyház megépítésével. A tervek szerint 2018-ig tartó, átfogó fejlesztés nem csupán az egyetem régi infrastrukturális problémáit orvosolja majd. A MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark fejlesztés célja, hogy az intézmény túlnőjön a magyar kreatív és kulturális életben betöltött szerepén és az egyetemet Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé, kreatíviparának szellemi központjává tegye.

3h_epitesziroda_02 3h_epitesziroda_01

A Campus fejlesztés során létrejövő MOME KIT (Kreatív Innovációs Tudáspark) egyrészt szellemiséget, másrészt a MOME klasszikus oktatási tevékenységein túlmutató aktivitásainak teret adó infrastruktúrát jelent. A fejlesztés túlmutat az egyetem falain, az egész ágazat oktatási és kutatási hátterét teremti meg. Környezettudatos, fenntartható fejlődést előtérbe helyező nemzetközi vonulatba illeszti az egyetemet, ahol a tudomány és az alkotás kreatív elegye ad válaszokat korunk legfontosabb társadalmi, gazdasági kérdéseire.

A program első szakasza egy közel 5700 m2-es, két épületet magába foglaló technológiai parkot tartalmaz, amelyből a Műhelyház elkészült, míg a Média- és Műteremház kivitelezése márciusban indul. A mostani, második szakaszban a campus területére három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek meg a pályázók. Az épületek összterülete 15 ezer m2, amelyhez egyéb kültéri funkciók valamint környezetrendezés is kapcsolódik további 14 ezer m2-en.

3h_epitesziroda_06 3h_epitesziroda_04 3h_epitesziroda_05A campus fejlesztésre kiírt tervpályázatot 2015. október 6-án hirdették meg, a december 16-i határidőig 22 pályamű érkezett be. A győztes pályázatról többek közt olyan neves építészek döntöttek, mint Skardelli György, Finta Sándor vagy Fegyverneky Sándor, a 14 tagú zsűri elnöke pedig Fürjes Balázs volt.

A munkákat a kormányzat részéről Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos irányítja, intézményi oldalról Fülöp József rektor és Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott felügyeli.