Magyar Design: AU workshop

Az idei Magyar Design kiállításon három újabb tárggyal szerepel az AU Workshop. A bútorokat és kisebb tárgyakat tervező alkotóműhely idei darabjai jóllehet különböző funkciót töltenek be, szellemiségük azonban közös: a slow design és a kézműves munka létjogosultságát hirdetik.

A “maradék” elnevezésű betontányér formája egy barátokkal folyatott beszélgetés során született, amikor egy kiállítás számára terveztek a műhely alkotói betontányért: azon gondolkoztak, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben betonból tányért készíteni. A maradék beton koncepciója, illetve az elnevezés onnan ered, ahonnan a tányárok alapanyaga: építkezések, betonmunkák után megmaradt betonból, amit az alkotók egyszerűen nem szívesen dobtak ki, hasznosították inkább kézzel gyártott tányérok formájában. 

 03 02

A méhviasz tányér szintén egy kiállításra készült: egy olyan tálalási formát szerettek volna elkészíteni, ahol maga a tányér is része az étel íz- és illatvilágának, és egyesül a benne található étellel. Erre az egyik legalkalmasabb anyag a méhek viasza.

Screen Shot 2016-03-16 at 15.11.15

A kiállításon látható harmadik tárgy a bőr sámli, melynek szépsége, hogy a derékszögű elemek elmozdulnak, és egy nem derékszögű rendszerbe feszülnek a rajta ülő súlyától, és így nyerik el merevségüket. Fontos része hogy a rajta ülő számára is odafigyelést igényel: a használata során folyamatosan finoman érezni kell a megfeszült bőr egyensúlyát az ülés közben.

Screen Shot 2016-03-16 at 17.44.31

“A bőr sámlit úgy terveztük , hogy egy nagyon egyszerű összecsukható kis székén gondolkodtunk, amit akár kirándulásra, akár vendégek fogadására, akár eseményekre is lehet használni. Azért bőr sámli a neve, mert a bőr tulajdonságai határozzák meg: a bőr rugalmassága és ereje az, ami a csomópontjait összetartja, és ezért pont akkor működik és feszül meg, amikor a bőr is megfeszül” – mesélik az alkotók a sámli tervezéséről.

Az Otthon Design kiállítás április 6-tól 10-ig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén!

magyardesign_logo_2016_01