Ziggy Stardust coloring book – Színezd magad nyugodtra

A „Nagymamám Zalai Imréné találkozása David Bowieval” című falvédő alkotójának új munkája ismét David Bowie világába kalauzolja a közönséget.

826955

A nagymama és Bowie közös története a szabásminták mentén alakult, hiszen egy korabeli magyar kisvárosi szabász-varrónő és egy divatdiktátor popsztár fiktív találkozásáról van szó az ismert falvédőn. Szabó Eszter Ágnes 1998-ban hímezte meg saját nagymamáját és David Bowiet, akik meghatározó személyiségek az életében.  Az elegancia és stílus, a szabásvonalak rutinos alakítása, a vidám ruhapróbák és a Singer varrógép esti zakatolásának gyermekkori emléke később összetalálkozott David Bowie ruhatárával. A popsztárnak nem csak a zenéje volt nagy hatású, hanem különböző csatornákat nyitott meg a kreativitás és az identitáskifejezés közvetítésére.

Most a magyar közönség számára is elérhető Ziggy Stardust ruhatárának néhány darabja egy kifestőkönyvben. Ziggy Startdust szerepében David Bowie egy űrlénypopsztárt alakított, akinek furcsa színpadi öltözékeit a korszak legnagyobb divattervezői álmodták meg.

borito

Az alkotó képzőművészek – Szabó Eszter Ágnes, Ilauszky Tamás és Gubán Vera – ezekből válogattak, s hoztak létre egy felnőtt kifestőfüzetet, amelynek divatja az utóbbi években világszerte hódít.  A Ziggy Satrdust coloring book szórakoztató kikapcsolódást kínál, amelyben magát David Bowiet is kiszínezhetjük, de belemerülhetünk az általa nagyra tartott minták világába, sőt többet is megtudhatunk a Glamrock stílus dresszkódjának kialakulásáról. A kifestő nem csak rajongókhóz szól, de bárkihez, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, és szeretné magát „nyugodtra” színezni…

WP_20160311_12_45_02_Pro

Szabó Eszter Ágnes képzőművészeti munkásságát nagyban meghatározza a divat és a popkultúra, illetve a „magas művészet” és a fogyasztói kultúra fogalomrendszere, hatásmechanizmusaik vizsgálata és integrált értelmezése. A Bowiet és Zalai Imrénét ábrázoló hímzett falvédő a „kispolgári pop” kategóriájába tartozhatna, (ha volna ilyen), mégis múzeumokban és galériákban kerül kiállításra, és mint önálló műalkotás rávilágít a pop műfajban kötelező szerializálás kérdésére is.

WP_20160311_12_45_22_Pro

Szabó Eszter Ágnes munkái között számos kifejezetten nagy példányszámban sokszorosítható koncepció szerepel, melyek között cd-kiadás, superjuicepalackozás, sütimorzsa-csomagolás egyaránt megtalálható, s  számos olyan projekt – köztük lekvárfőzés, utcai varrás –, ami nem szorítható kiállítótermi keretek közé. Különböző koncepcióival új csatornákat keres, amelyek a popzene működési mechanizmusához hasonlóan beépülnek a közönség életébe, illetve hatással vannak rá. 

Legújabb munkája, a Ziggy Stardust coloring book David Bowie életművének egyik magyarországi reflexiója, a 21. századi popműfajok egyik kedvenc médiumát a kifestőkönyvet használja, ami napjaink kedvelt terápiás módszere is egyben.

A most megjelent első kötetet az alkotók hamarosan sorozattá fejlesztik.

Kapható:

Fian Koncept 1014 Budapest, Úri utca 26-28.

Fuga 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Írók Boltja 1061 Budapest, Andrássy út 45.

Konfekció 1084 Budapest, Víg utca 22.

MÜPA 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.