Közelítő valóságok: A MAACRAFT módszer

 

A MAACRAFT egy nem mindennapi szociális vállalkozás, ahol magas minőségű design termékeket állítanak elő autista és értelmi sérült fiatalok és az őket segítő szakemberek. A miskolci székhelyű kezdeményezés Bartha Máté vizuális művésszel együttműködésben április 14.-én 19 órától először mutatkozik be önálló kiállítással Budapesten, a Szatyor Art Space-ben,  A kiállítás április 28-ig tekinthető meg.

_DSC1977

A MAACRAFT a Miskolci Autista Alapítvány támogatásával indult el 2012-ben. A magas minőségű, hozzáadott design értékkel rendelkező termékek gyártásával és értékesítésével a sérült fiatal munkavállaló jövedelemre tehet szert, a foglalkoztatás során pedig kognitív- és manuális képességeiket fejleszthetik. A program célja a rehabilitáció mellett az, hogy a műhely dolgozói szerethető és befogadható termékeket állítsanak elő, melyek egyben a vásárlók elégedettségét is szolgálják. Az általuk készített produktumokkal megmutathatják, hogy ők is értékes részei a társadalomnak. Ez a fajta értékteremtő, folyamat hozzájárulhat az autizmussal élő és értelmileg sérült emberek ki tudjanak lépni hátrányos szociális helyzetükből és megismerkedhessenek az alkotás örömével.

_DSC1508

_DSC1612

_DSC1418

A MAACRAFT sikeréhez elengedhetetlenek a kooperációk, melyek során neves és tehetséges művészek és alkotók segítették az alapítvány munkáját. A Közelítő Valóságok is egy ilyen együttműködésből született. Bartha Máté vizuális művész meglátogatta a MAACRAFT közösségét és együtt élt és dolgozott a fiatalokkal. Megtapasztalhatta a mindennapokat közvetlen közelről. Ennek köszönhetően készülhetett el az a kifejezetten bensőséges, érzékeny vizuális és hanganyag, amivel bemutatja a műhely munkáját a termékek születésének körülményeit. Bemutatja az alkotás erejét, a design felemelő, segítő szerepét.

A Közelítő Valóságok projekt kérdéseket tesz fel az általunk megismert világról. A kiállítás egy felhívás, hiszen közvetve az autizmus kortárs jelenségét tárgyalja. Az autizmussal élők a világot egy teljesen sajátságos módon érzékelik, valahogy úgy, mintha egyszerre végtelen mennyiségű információt kellene befogadni és feldolgozni az agyunknak, ami egy nagyon különös valóságot teremthet. Amellett, hogy bemutatjuk a műhely munkáját, tárgyait, igyekszünk ezeket a hétköznapokat átszövő jelenségeket egymáshoz közelíteni és megmutatni.

_DSC1056

A kiállításnak helyet adó Szatyor Art Space-ben a látogatók beléphetnek egy rendkívüli valóság kapuján és megcsodálhatják azokat a fényeket, formákat, színeket, hangokat, illatokat, melyek meghatározzák a MAACRAFT világát.

Közelítő Valóságok event: https://www.facebook.com/events/242602509416756/

A kiállításon a MAACRAFT termékei láthatóak, a kiállításinstallációt és a vizuális anyagot Bartha Máté készítette. A MAACRAFT projekt fenntartója a Miskolci Autista Alapítvány.