Szabó Magda, másképp

Aki szeret olvasni és akinek fontos az irodalom, aki rajongással beszél szeretett íróiról, mindig örömmel látja, ha kedvenc könyvei az általuk képviselt irodalmi értékhez méltó külalakban jelennek meg a könyvesboltok polcain.

Szabó Magda hatalmas kedvencem. Az emberség, a szeretet, az elfogadás és a megértés élményeinek széles skáláját tárja gyakran igen kegyetlen őszinteséggel az olvasó elé. Sokat lehet tanulni tőle, erősen megdolgoztatja az ember érzelmeit és mindig azzal az érzéssel engedi el az olvasó kezét, hogy talán kicsit jobb ember lett az olvasás éléménye által. Hatalmas örömmel látom műveinek esztétikus kiadásait, a rondákat pedig személyes sértésként élem meg. A minap a metró mozgólépcsőjének hirdetőfelületein találkoztam a Jaffa kiadó Szabó Magda születésének századik évfordulójára készülő sorozatával, mely kiadás minősíthetetlen ízlésről, igénytelenségről és dilettantizmusról tett tanubizonyságot, ami nem csak a grafika, mint alkotóterület, de tágabb értelemben véve a könyvkiadás szégyene is és egyben az írónő munkásságának megcsúfolása. Siralmas.

cultura-szabo-magda-konyvek-jaffa

Szabó Magda műveinek 2016-os kiadása a Jaffa Kiadó gondozásában – ezt sikerült.

Majd néhány nap elteltével megláttam Farkas Anna Behance portfóliójának legújabb projektjét, a Móra Kiadó számára tervezett Szabó Magda könyvsorozat első két kiadványának borítóterveit. Különlegesen szép munka, izgalmas, esztétikus, bátor, és meglehetősen költségesnek tűnő kiadvány. Első ránézésre bevallom azt gondoltam, hogy “csak” látványterv, nyomban rá is kérdeztem, és Anna elmesélte, hogy olyannyira nem, hogy néhány napja kapható már a könyvesboltokban az első két könyv, melyet másik öt Szabó Magda regény követ majd. A gyönyörű kiadás örömére készítettem Annával egy rövid interjút.

09

Hogyan találtatok egymásra a Móra Könyvkiadóval?

A nagymamám, F. Györffy Anna mesekönyvillusztrátor centenáriumi kállítása kapcsán találkoztunk először.

Eleve bátor borítót szerettek volna a sorozathoz és ezért döntöttek úgy, hogy Veled dolgoznak, vagy a korábbi munkáid alapján választottak Téged és elfogadták a merész ötleteket?

Igényes és szép életműsorozat megjelentetése volt a cél Szabó Magda gyerek- és ifjúsági regényeiből. Nehézséget jelentett, hogy nem egységes a célközönség, hiszen 3 meseregény és 4 ifjúsági regény tartozik a sorozatba. Az elvárások között nem szerepelt a bátor vagy formabontó megjelenés. Azt, hogy mi alapján választottak engem, nem tudom. A merész koncepció csak később jött, amire szerencsére fogékony volt a kiadó vezetősége.

03 07 06

Hogyan született meg a koncepció?

Ifjúsági, de klasszikus. Gyerekkönyv, de a szülő választ. Hogyan lehetne ezeket ötvözni, vonzóvá tenni? Hogyan lehetne rávenni egy kamaszt, hogy menő dolog legyen ezt olvasni, mondjuk az utcán vagy a villamoson, ahelyett, hogy a telefonját nyomogatja? A klasszkus távolról se legyen poros, hanem friss és merész. Sokat gondolkoztam ezeken, és úgy döntöttem, megpróbálkozom egy nagyon vagány tervvel, illetve  nyomdatechnikai eljárással, lesz ami lesz. Legfeljebb nem jön össze a közös munka. Persze készítettem egy konzervatívabb tervet is, és én voltam a legjobban meglelpődve, mikor azt mondták, hogy oké, nagyon tetszik az ötlet, legyen a vagány. Vissza is kérdeztem, hogy biztosan erre gondoltak?

Mennyiben kaptál szabad kezet?

Teljes mértékben szabad kezem volt.

10

Ez a fajta szabadság mennyire jellemző a hazai megrendelőkre?

Nem igazán, bár az utóbbi időben voltak más pozitív élményeim is ezzel kapcsolatban. Lehet, hogy csak határozottabbnak kell lenni, ki tudja?

Általában hogyan látod, mennyire progresszív a gondolkodásmód a könyvborító tervezés terén?

Vannak nagyon jó hazai példák, de általánosságban, lenne még hova fejlődni.

Melyik könyvnek terveznél új borítót, ha szabadon választhatnál?

Lennének ötleteim. Sok olyan könyvem van otthon, amelyekre védőborítót kellett csinálnom, mert nem tudtam rájuk nézni, de el akartam olvasni.

02 01

Min dolgozol mostanában? Mit láthatunk Tőled legközelebb?

A napokban jelent meg a Mosó Masa és barátai című könyv, nagymamám munkásságáról, amin nagyon sokat dolgoztam. A könyvhét újdonságai lesznek a Szép versek és a Körkép című kötetek, amelyeket szintén nagyon szerettem tervezni. Hamarosan lesz más izgalmas megjelenés is, de ez legyen meglepetés.