Konda Brigi kerámiái

Van egy csoda kis hely a 13. kerületi Herzen utcában: műterem és üzlet egyben, itt alkot Konda Brigi és Garamvölgyi Gerda. Gerda ezer színű üvegékszereket készít, Brigi pedig gyönyörű kerámiákat. Látogatóban jártunk a kerámiaművésznőnél – beszélgettünk, ismerkedtünk munkájával és gyönyörködtünk az alkotás folyamatában és az elkészült tárgyak szépségében.

_DSC7117

“Majdnem húsz éve egy szentendrei keramikus csészéit használom, és még mindig, minden reggel örülök nekik. Célom ilyen tárgyak alkotása. Meggyőződésem, hogy ehhez a forma, a funkció és a minőség egysége szükséges. A szépséget számomra mindig a lehető legegyszerűbb, tiszta formák jelentik, melyeket a természetes anyagok nemessége, a kézi kidolgozás finomsága és a színek harmóniája tölt meg élettel. Minden tárgyat egyedileg, kézzel készítek.” – meséli Brigi.

A legértékesebbnek azokat a tárgyakat tartom, melyek hosszú távú kapcsolatot tudnak kialakítani gazdájukkal – legyen ennek oka a funkció remeke, az esztétika öröme, ideális esetben pedig a kettő együtt – szeretnénk, ha ezek mindennapjaink örök darabjai lennének. Ilyen a jó design, tökéletesen ellátja rendeltetett célját, öröm vele az élet és nem kíván alternatívát. Brigi kerámiái pont ilyenek. Gyönyörűek, praktikusak és minden apró részletükben magukon viselik a gondos kezek munkáját, melyeknek köszönhetik létrejöttüket.

_DSC7054 _DSC7170 _DSC7051

Brigi nem kerámiásként indult, hosszú éveket töltött filmprodukcióban, aztán jöttek a gyerekek és a filmes pörgés többé elképzelhetetlen volt, így vált valóra egy régi álom. Az évek során tökéletesedett a kivitelezés technológiája, létrejött az önálló műhely és üzlet, a kerámiák pedig nagy sikernek örvendenek.

_DSC7229 _DSC7277 _DSC7186

A kerámia világa egészen csodálatos: minden apró részlet hatalmas figyelmet igényel, minden apró kézmozdulatnak komoly szerepe van. Egészen intenzíven működik együtt alkotó és anyag: a formaalkotás, a mázazás, a kavicsolás minden lépése aprólékos, odaadó kézi munkával alakul, számtalan gondolat és pillanat csiszolódik bele egy-egy tálba, bögérbe. A kész termékek azonban annak ellenére, hogy kézműves alkotások, nem igényelnek kompromisszumot: remekül bírják a kiképzést és még a mosogatógép sem számít ellenségnek – az esztétikum nem válik a funkció kárára.

_DSC7304 _DSC7270 _DSC7175

Konda Brigi kerámia kollekciójának néhány darabja kapható a Stilshopban is, nézzetek be hozzánk, garantáltan nem jöttök el üres kézzel!

A fotókat Rácmolnár Milán készítette.