Helikon Zsebkönyvek Szabó Levente tervezésében

Szabó Levente szabadúszó grafikus legszívesebben illusztrációk tervezésével foglalkozik, ebben tud leginkább kiteljesedni, amit mi sem bizonyít tökéletesebben, mint a Helikon Kiadónak tervezett sorozat zsebkönyveinek borítótervei, melyek az elmúlt években megjelent könyvek legszebbjei közé tartoznak.

c5e5f722781315.5787cb9bb9569

A Helikon Kiadó elég komolyan vette a zsebkönyv műfaj megújítását, melynek keretében egészen olcsón kínálják az egyetemes művelődéstörténet legfontosabb és legnépszerűbb műveit, most az amúgy 999 Ft-os kiadványok 749 Ft-ért kaphatók a Helikon webshopjában. És a kiadó nem csupán a remek árral szándékozott meghozni a kedvet az olvasáshoz és a könyvvásárláshoz, a Zsebkönyv sorozat borítóinak megtervezésével ugyanis egy egészen vagány szellemiségű kreatív illusztrátort, Szabó Leventét bízták meg, ami utólag valószínűleg remek döntésnek bizonyult, mert szakmai körökben (is) hatalmas siker lett a munka, s bár az eladásokról nincs információnk, egészen biztos vagyok benne, hogy ilyen szép kiadványt bárki örömmel vesz kézbe és olvas büszkén bárhol, bármikor! A Helikon Zsebkönyvek sorozata már most negyvennél több kötetet számlál és úton van 11 új kiadás is. Hurrá!

cf9e7922781315.5787ceaaadd36

“Az volt a feladatom, hogy egy erős vizuális karaktert hozzak létre, mely alkalmas arra, hogy különböző regények széles spektrumát átfogja Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes történeteitől kezdve a Zen költészet alkotásain át Sigmund Freud munkájáig, minden mű számára egyedi, de az egységes arculatba illő borító tervezésével” – mondja Levente a tervezési feladatról.

x01 x02 x03 x04

“A tervezés elég komoly, ugyanakkor nagyon élvezetes tapasztalat volt, szerencsére teljes kreatív szabadságot kaptam a kiadótól az első lépésektől fogva. A követelményt és egyben a korlátokat is a költséghatékonyság határozta meg, ami segítséget jelentett számomra megtalálni azt az egységes megjelenést, amire szükség volt: a sorozat nevét és a könyvek árát minden kötet borítóján fel kellett tüntetni, emellett a költséghatékonyság miatt a nyomtatásban 2 szín használatára volt csupán lehetőség (illetve a fekete-fehér mellett egy harmadikra)” – meséli Levente.

e530c822781315.578c1a7244e62 ecbe2822781315.57880b14244ca

A visszafogott paletta és a természetes papír alkalmazásának köszönhetően olyan hatást kelt a könyvek borítója, mintha kézi szitázott felületet fognánk, annak minden személyes bájával, természetességével és anyagszerűségével, ami ahelyett, hogy az olcsóság hatását keltené, különleges esztétikai minőséggel ruházza fel a sorozat könyveit, nagyszerű könyv-tárgyat, igazi gyűjteni való kincset hozva létre. Itt kell megjegyezni, hogy Szabó Levente tehetségét, az anyagok mély ismeretét és remek ízlését dícséri mindez, azon túl, hogy bitangjó illusztrációkat tervez. Ez a komplex és körültekintő megközelítés lenne az etalon a hazai kortárs könyvkiadásban.

fa740522781315.578bde40ca76d

www.zsebkonyvek.hu