Központi Értékek – Közös Örökségünk a Kortárs Designban

November 20-ig látogatható a Design Hét Budapest központi kiállítása az Iparművészeti Múzeumban, melynek keretében a látogatók a Visegrádi Együttműködés országainak legklasszabb designterméséből láthatnak tematikus összállításban számos remek munkát.

d7_kozpontiertekek_2731_resize d7_kozpontiertekek_2685_resize d7_kozpontiertekek_2667_resize d7_kozpontiertekek_2664_resize

A Design Hét Budapest minden évben vendégül lát egy-egy országot, melynek legfirssebb, legizgalmasabb tervezőit mutatja be a fesztivál központi kiállítása. Az idei év azonban különleges volt a díszvendégség szempontjából – idén a Visegrádi évforduló (idén 25 éves a Visegrádi Együttműködés) keretében Szlovákai, Csehország és Lengyelország meghívása mellett hazai tervezők munkái is láthatók a tárlaton.

d7_kozpontiertekek_2610_resize d7_kozpontiertekek_2606_resize d7_kozpontiertekek_2579_resize d7_kozpontiertekek_2549_resize

A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyek azok a négy ország tárgykultúráját meghatározó közös történelmi és tradicionális gyökerek, melyek a mai napig fellelhetők egy-egy tárgyban, hogy hogyan hatott a régió tervezőire a modernizmus esztétikája, és a hagyományok mentén milyen kortárs kísérleti tendenciák figyelhetők meg.

d7_kozpontiertekek_2541_resize d7_kozpontiertekek_2537_resize d7_kozpontiertekek_2534_resize d7_kozpontiertekek_2524_resize

A kiállítással a Design Hét Budapest kiemelt célja az volt, hogy megmutassa, hogy a régió hasonló társadalmi, gazdasági és kulturális hagyományokkal, adottságokkal rendelkező országai milyen formai, technológiai és rendszerszintű válaszokat adnak a meghatározó, közös kihívásokra – ennek megfelelően a kiállításon a négy ország alkotói közül több tucatnyian kapnak bemutatkozási lehetőséget, négy fő témán és számos design szakterületen keresztül, a divattól a bútortervezésen át a design és képzőművészet határterületeiig.

d7_kozpontiertekek_2516_resize d7_kozpontiertekek_2512_resize d7_kozpontiertekek_2497_resize

A kiállítás felkért szakértője dr. Szalai András egyetemi docens, építészmérnök és művészettörténész, kurátora Osvárt Judit, a Design Hét Budapest projektvezetője. A kiállítás 2016. november 20-ig látogatható az Iparművészeti Múzeumban.

Fotók: Danyi Balázs