Autista fiatalok alkotásai az Art Marketen

Autizmussal élő fiatalok grafikáit és az ezeken alapuló kortárs ékszereket, designtárgyakat mutat be az Autistic Art Alapítvány az Art Market Budapesten. Az alkotások a nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár Monofocus kiállításán láthatóak először együtt 2016. október 13-16-ig. Az Autistic Art célja, hogy megmutassa, autista emberek közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró tárgyak. Az Autistic Art Alapítvány 11 autista lakóotthont és egy különleges művészetterápiás foglalkozást támogat.

gaspar_gyorgy_1

Autista fiatalok grafikái adtak ihletet a Filter Galéria kortárs ékszertervező művészeinek és hazai designereknek. Az elkészült egyedi ékszerek és designtárgyak az Art Market Budapest Monofocus című kiállítása (Millenáris Park, D épület, galéria, K206-os stand) keretében mutatkoznak be. A tárlaton többek között olyan művészek munkáit láthatják a látogatók, mint Vági Flóra, Lőrincz Réka, Kodolányi Gábor, Gáspár György és a Hannabi designerei. A kiállított alkotásokat jótékony célra árverezik el október 20-án.

Az ékszerekhez és a designtárgyakhoz inspirációt adó rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében készültek, amely az országban egyedül biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel. A program jelenleg hat, autista fiatalokat és felnőtteket ellátó lakóotthonban érhető el. A Monofocus kiállítás az autizmussal élők gondolkodásmódjára és egyben az autista alkotók attitűdjére utal, vagyis arra az egyfókuszúságra, amely egyrészt megszűri és kizárja a világból érkező elviselhetetlen ingereket, másrészt a kényszeres ismétlés révén fantasztikus mélységet és művészi minőséget eredményez.

14701046_1305596359452785_1933889380266065326_o

„A művészeti foglalkozások terápiaként is működnek. Nagy szükség van rájuk, hiszen az autizmussal élők jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, hanem sokkal inkább képszerűen. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják számunkra, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A rajzok rengeteget elárulnak ezekről a szótlan emberekről” – mondta Tarr Hajnalka, képzőművész, az Autistic Art Művészeti Program vezetője.