Nedill food design – Near Earth Asteroids

Matók Zsuzsi különleges, leginkább kísérleti oldalról közelíti meg az ehető tárgyak világát. Olyan speciális étel-műtárgy koncepciókat hoz létre, melyek esztétikájukat tekintve egészen távol állnak bármitől, amit korábban az ételről gondoltunk. Színekkel, struktúrákkal, konyhatechnológiával és természetesen ízekkel végez újabb és újabb kísérletet, melyek eredményeit egy-egy tematikus kiállítás keretében mutatja be a nagyközönség számára.

mohaib_dh_20160925_077
Fotó: Mohai Balázs
mohaib_dh_20160925_074
Fotó: Mohai Balázs
mohaib_dh_20160925_065
Fotó: Mohai Balázs

Az idei Design Héten találkoztam a Nedill food design alkotásaival először személyesen, és az élmény az egyik kedvencem lett az idei program eseménysorában. A Konyha galériáján egy különleges univerzum várta az érdeklődőket, ahol a fények, a hangok, a vetítés és a szervezők mind egy dolgot segítettek: az ízlelés és a hozzá kapcsolódó vizuális élmény befogadásának minél különlegesebbé varázslását. Sok közöm nincs a gasztronómiához, így aztán számomra valószínűleg még inkább izgalmas volt bepillantani ebbe az ismeretlen világba, ahol épp olyan odaadó figyelmet kapott a prezentáció, mint az étel-kreatúrák létrehozása.

mohaib_dh_20160925_072
Fotó: Mohai Balázs
mohaib_dh_20160925_067
Fotó: Mohai Balázs
mohaib_dh_20160925_071
Fotó: Mohai Balázs
mohaib_dh_20160925_075
Fotó: Mohai Balázs

Ahogy az ember ránéz ezekre a különleges, lila és zöld, néhol szivacsos, néhol porózus struktúrákra, elképzelni sem tudja, hogyan jöhet ez létre, ami nem is csoda, hiszen a hagyományos konyhatechnológiának ehhez jószerivel semmi köze nincs. Ez itt már  a kémia, pontosabban a molekuláris gasztronómia terepe! A food designban a vizualitás kerül előtérbe, a vizuális benyomás alapján indulnak el különféle mechanizmusok az agyban, melyek aztán befolyásolják a későbbi döntéseinket. A főzés – ha úgy vesszük – a hétköznapi fizika világa, a molekuláris gasztronómia területén pedig a kémiában és fizikában tanult szabályszerűségeket használják fel a tervezők arra, hogy egy étel megjelenése szokatlan és ezáltal élményszerűvé váljon. Ezekre az alkotásokra nem elég ránéznünk, hiszen sokkal több dimenzióval bírnak, megismerésükhöz közelebbi kapcsolatot kell velük kialakítanunk.

Joggal kérdezheti az ember persze, hogy na oké, de mire jó ez az egész és mi köze van ennek az ételek világához? Ha elfogadjuk a tényt, hogy környezetünk minden tárgya tervezett, és hogy a design jelen van a legapróbb használati tárgyunk születésekor is, válaszként megfogalmazható egy másik kérdés: miért ne kényeztethetne minket különleges esztétikai és ízélménnyel az, amit megeszünk? A food design alkotóterülete hazánkban még igencsak gyermekcipőben jár, de egészen biztosan hatalmas fejlődésen megy át a közeljövőben, és Zsuzsi munkái egyértelműen ebbe az irányba mutatnak!