Flax Chair – Christien Meindertsma Dutch Design Award nyertes munkája

Október 29-én a Dutch Design Week alkalmával adták át a Dutch Design Awards díjakat. A termék kategória nyertese, Christien Meindertsma FLAX széke a nemzetközi zsűri egyhangú elismerésében részesült és elnyerte a Future Award kitüntetését, melyet a legígéretesebb jövőbeli munkának ítélnek oda. Dutch Design Awards díjakat hat kategóriában hirdettek idén, külön elismeréssel illetve a fiatal tehetségeket és a legjobb megrendelőket.

A  termék kategória elbírálásakor lenyűgözte a zsűrit Christien Meindertsma átfogó koncepciója, aki a Flax-projekt keretében évek óta folytat kísérleteket lennel, kutatva az anyag kínálta lehetőségeket. Még saját len farmot is vásárolt, hogy megismerje az anyag előállításának és felhasználásának speciális eljárásait. A Flax szék messze túlmutat egy újabb szék előállításán – a hosszútávú kutatás eredményeképp létrejött munka célja a jelentősen alulértékelt len, mint nyersanyag újrapozícionálása és abból olyan termék előállítása, amely helyi gyártásban valósul meg. Az Enkev márkával való együttműködésben Christien erőfeszítése lenyűgözően elegáns formában ölt testet.

foto-1

A Flax egy lenből és műgyantából helyi gyártásban előállított olcsó szék. Az alapanyagot szögletes lapokra vágják, majd a rétegek formáraolvasztásával alakul ki az ülőfelület és a lábak formája. A len szálak a késztermék anyagában is felismerhetők. Érdemes megfigyelni a szék okos szabásmintáját, melynek köszönhetően a formáravágásnál nem keletkezik hulladékanyag!

dda_ddaexpo_documentatie_nick_bookelaar-9233

“Hosszú ideje szerettem volna fenntartható anyagból készített, helyben előállítható terméket tervezni, amely népszerűvé válhat a piacon és ami képes arra, hogy elmesélje előállításának történetét az első lépésektől fogva a valós termékké válásig. Gyakorlatomban ez a szék lehet az első olyan munka, amelyben ezek a szempontok egy tárgyban egyesülnek” – mondja Christien a Flax székről.

A Dutch Design Awards zsűrije szerint a Flax szék  kortárs designban elérhető kiváló eredmény tökéletes példája.