Óriás fákat épített a Hello Wood a Bagatelliniben

Óriási beltéri fákkal, meséléssel, hosszútávon pedig szakképzéssel, gyakorlattal és munkahelyteremtéssel fog össze a gyermekvédelmi gondoskodásban élőkért a kibővült Bagatellini, a Meseközpont Alapítvány és a Hello Wood. Közös cél, hogy a gyermekotthonokban történő mesélés mellett szakmai élményekkel – a pék és ács-asztalos, valamint a vendéglátás szakmákban való pozitív tapasztalatokkal – új perspektívákat nyissanak a felnövő gyerekeknek közép- és hosszútávon. Erre annál is inkább szükség van, mert ma Magyarországon már 23 000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban és számuk egyre nő.

bagatellini_fak_berendezes
Fotó: Turós Balázs

A ma nyíló, kibővült Bagatellini tulajdonosa, Albrecht Wirtz emberi és természetközeli teret akart létrehozni, ezért is kérte fel a Hello Wood alkotócsoportját a belső tér kialakításra, akik olyan óriási fákat építettek, melyet egy korábbi, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel közös projektjük inspirált. A fák méltó jelképei annak az egyedülálló összefogásnak, amit a Hello Wood, a Meseközpont Alapítvány és a Bagatellini partnersége képvisel.

„A Bagatellini kialakításakor nem csupán az volt a cél, hogy a Villa Bagatelle kerti piknik hangulatát adjuk vissza, hanem az is, hogy a gyermekotthonokban élőkért tett közös erőfeszítéseinket megmutathassuk a Hello Wooddal és a Meseközpont Alapítvánnyal.” – mondta el Albrecht Wirtz a Bagatellini és Villa Bagatelle tulajdonosa. Huszár András, a Hello Wood társalapítója pedig hozzátette: “A tér kialakításakor a természetből kölcsönöztük a hangulatot: a fény olyan módon vetődik rá a fák alatti területre, mintha valódi fák árnyéka lenne. Lombos fák alatt érezhetjük magunkat, a természetből vett emlékeket és jeleneteket előidézve.”

bagatellini_pult_fa
Fotó: Turós Balázs

A többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek esetében az egyik legnehezebb kérdés, hogyan lehet őket lelkileg megerősíteni, reményt adni arra, hogy az élet számukra is valódi lehetőség. A Meseközpont Alapítvány ennek eszközéül, többek között a mesélést és nyári paloznaki gyerektáborában eltöltött, sok-sok minőségi időt választotta; az Alapítvány először ide hívta meg a Hello Wood alkotóit, hogy a gyerekekkel együtt megtervezzenek és felépítsenek egy kilátóként is funkcionáló óriási fát. A következő év nyári táborában már nagyobb létszámban és több, design- és építészeti témájú workshopba kapcsolódtak be a gyerekek, ahol belekóstolhattak a szakmák rejtelmeibe, az elméleti alapozástól a megszerzett tudásuk gyakorlatba való átültetéséig. Ez az együttműködés adta az inspirációt a folytatáshoz, melynek eredménye a mától megtekinthető 5 hatalmas fa. A Bagatellini pedig vendégkörének bevonásával – a Villa Bagatelle hagyományát követve – a gyermekvédelmi gondoskodásban élők karácsonyi vágyait gyűjti össze és teljesíti; idén a Veszprém megyei nevelőszülőknél élő 338 gyerek kívánsága díszíti a szintén Hello Wood által tervezett karácsonyfát.   

bagatellini_kinalat
Fotó: Turós Balázs

A Bagatellini és a Hello Wood távlati célja, hogy szakmai élményt és perspektívát nyisson az érintett gyerekek számára, ezért pék-cukrász és ács-asztalos mesterségekben szerzett gyakorlattal, valamint eladó és felszolgáló szakmai képzéssel, és esetenként munkahelyek biztosításával szeretné megalapozni a hosszútávú segítséget. „Hiányzó vagy megtépázott családi kapcsolataik szellemi-testi-lelki síkon egyaránt megsebzik ezeket a gyerekeket. Nagyon sok munka vár ránk, ha szeretnénk nekik valódi esélyt adni az életben való boldogulásra.” – magyarázta Wirtz Ágnes, a Meseközpont Alapítvány alapítója, majd hozzátette – „Nem könnyű jól segíteni, arra van szükség, hogy megfelelően előkészített, szakmailag megalapozott lehetőséget kapjanak a gyerekek. A Bagatellini és a Hello Wood csapata is védett környezetben, partnerként kezelve őket szeretne a jövőben mentorálási rendszert kialakítani számukra.”

kicsifugeszabkasa
Fotó: Turós Balázs

A szakképzés és mentorálás fontos része, hogy mind a Hello Wood, mind pedig a Bagatellini képzési lehetőségeit a gyerekek érdeklődéséhez, tehetségéhez tervezi igazítani. A mentorálási programot fokozatosan építik fel, egyre nagyobb kihívásokat jelentő feladatokba bevonva őket azzal a nem titkolt céllal is, hogy az általános munkaerőhiányt ellensúlyozzák a jó szakemberekből álló, fiatal munkatársak új generációjával.

A kezdeményezés létrehozóiról:

A Villa Bagatelle családi vállalkozás története 2010-ben kezdődött. Ágnes és férje, Albrecht Wirtz Németországból hazaköltözve egy olyan helyet álmodtak meg, ahol minden apró részlet kiváló minőséget, kényelmes eleganciát, figyelmességet és otthonosságot tükröz, és ahol a saját konyhának, pék- és cukrászműhelynek köszönhetően mindig friss, egészséges és kézműves ételek kerülnek az asztalra. A földszinten található Brót pékségben kenyerekkel, pék- és cukrászsüteményekkel, az emeleti Bistroban  egész nap reggeli- és bisztrómenüvel várják a vendégeket. A MOM Parkban 2012-ben nyitották meg a Bagatellinit. Mivel a terjeszkedés helyett a minőségi bővülésben hisznek, idén a céljuk, hogy a bevásárlóközpont felgyorsult ritmusába a Villa Bagatelle kínálata mellett egyedi atmoszféráját is átültessék.

A Meseközpont Alapítvány egyik célja, hogy hosszútávú, egyénre szabott programjaival a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek valódi esélyt teremtsen, hogy egészséges, boldog felnőttek legyenek. Az Alapítvány nem közvetlen anyagi segítséget nyújt, hanem olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagítja a gyerekeket, amelyekből táplálkozhatnak, erőt meríthetnek. A közös programokon egyéni figyelmet, minőségi, sok időt kapnak a gyerekek. Fő tevékenységei közé tartoznak a nyári táborok Paloznakon és az önkéntes mesélő hálózat építése Budapesten és Miskolcon. Sok elismert szakember, és még több lelkes, felkészült, elkötelezett önkéntes mesélő és egyetemisták segítik az Alapítvány munkáját.

A Hello Wood független oktatási platform, amely évente rendezi meg Európa egyik vezető építészeti nyári egyetemét. A Hello Wood e nemzetközi tábora 2015-ben elnyerte a rangos Architizer A+ Awards “Learning” kategóriájának díját, sőt, a kategória közönségdíját is a magyar csapat kapta. A nemzetközi tábor mellett minden évben sor kerül egy összegyetemi táborra, mely a magyar építészeti- és design képzésben résztvevő tanulók számára jelent lehetőséget arra, hogy a tervezőasztaltól eltávolodva, az építés terén is kipróbálhassák magukat. A Hello Wood emellett építészeti design stúdió. Munkái két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással.