Printa – Zsidónegyed

A Printa a főváros egyik legizgalmasabb designpontja, ahol időről-időre újabb tematikus textil- és ajándékkollekciók készülnek első sorban budapesti tematikában. A legfrissebb sorozat Budapest belvárosának legizgalmasabb és legpezsgőbb régióját, a zsidónegyedet dolgozza fel. A negyed jellegzetes építészeti emlékei egy szubjektív térkép és néhány remek print formájában készültek el.

printa_zsid%c2%a2-negyed_10

A közismert erzsébetvárosi zsidó negyed valamikor a Budapesten élő zsidóság kulturális, vallási, társadalmi és kereskedelmi központjának számított. 1944-ben egy szempillantás alatt vált a terror központjává; a magas fapalánkokkal körbehatárolt nagy gettóba zsidók tízezreit telepítették be a 2. világháború alatt. Az egykori gettó területe már újra nyüzsgő és életvidám; szabadon be- és körbejárhatók a romkocsmák, zsinagógák, éttermek és látnivalók.

printa_zsid%c2%a2-negyed_5 printa_zsid%c2%a2-negyed_4 printa_zsid%c2%a2-negyed_2

A múlt történései nem tűntek el nyom nélkül, hanem a jelen jelentős részévé váltak. Ettől is olyan különleges a zsidó negyed, mely a Printa egyik legújabb kollekciójának témájául szolgált. Angol nyelvű szubjektív térkép, grafikák és képeslapok készültek, melyek új megközelítésből tisztelegnek a 7. kerület talán leglátogatottabb helyei előtt. Egy zsidó mondás úgy tartja: a szavaknak súlya legyen, ne száma: beszéljenek hát magukért a zsidó negyed kollekció darabjai!