///BEYOND//// – DOT for You

Milyenek lesznek azok a naplók és noteszek, melyeket egy képzőművész eleinte hobbiból, majd a nagy sikerre való tekintettel önálló márka keretében, folyamatosan bővülő kínálattal, egyre izgalmasabb és különlegesebb anyagkísérletek eredményeinek felhasználásával készít? A DOT for You termékei több mint két éve jelentek meg a hazai designboltok és múzeumshopok polcain, és azóta az egyszemélyes márka Sebestény Csilla marketinges és Szörényi László tervezőgrafikus csatlakozásával háromfős vállalkozássá bővült. Mára már tíz budapesti viszonteladónál kaphatóak a termékeik, és saját kollekciójuk mellett egyre több egyedi notesz tervezésére is kapnak felkérést. Baglyas Erikát, a márka alapítóját a DOT for You Klauzál téri stúdiójában látogattunk meg Rácmolnár Milán fotográfus barátommal.

_DSC5069
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5230
Fotó: Rácmolnár Milán

Van az a pillanat, amikor az ember egy idegenben egy mondat után felfedezi a barátot – velem pont ez történt, mikor azon a napsütéses január végi csütörtökön Milánnal beléptünk a Klauzál utcai stúdió ajtaján. A közeg önmagában rendkívül inspiráló, igazi művészlakás, Erika korábban itt élt, kézjegye az összes apró részleten megfigyelhető. De amint a DOT for You egyre nagyobbra cseperedett, kinőtték a közös lakást, így a füzetek maradtak, Erika költözött, a hangulat azonban változatlan. Majd’ három órát eltöltöttünk együtt ebben a különleges térben, ahol nyomban otthon éreztük magunkat, és észre sem vettük, hogy elfelejtettünk ebédelni, rákészülni a délutánra tervezett mukákra – úgy tűnt, egyikünk sem akarja befejezni a beszélgetést.

Nagyon köszönjük a vendéglátást és külön öröm számomra, hogy ezzel a különleges élménnyel indítjuk útjára Milánnal közös új sorozatunkat, ///BEYOND//// munkacímen.

_DSC5105
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5051
Fotó: Rácmolnár Milán

– Hogyan indult a DOT for You?

– Kaptam ötven darab nátronpapírral bevont kisfüzetet, hogy kezdjek velük valamit, így aztán befestettem őket. Majd találtam egy nagy múltú könyvkötő műhelyt, ahol gyönyörű, kézzel vésett rézbetűkre bukkantam. A műhely tulajdonosa megengedte, hogy ideiglenesen ott dolgozzak, és 100 darab már általam tervezett notesznek a könyvtábláit az ő gépeikkel prégeljem. Mivel ezek az eredetileg aranyozáshoz készült betűk anno még valóban kézzel készültek, a különlegességük abban áll, hogy minden darabjuk teljesen egyedi. Egy új terület felfedezése, a minőségi használati tárgyak és az apró részletek szeretete, egy-egy elkészült munka szépségének öröme motivált, hogy belevágjak a DOT for You márka elindításába.

_DSC5168
Fotó: Rácmolnár Milán

– A képzőművészeti képzés előtt építészetet is tanultál. A naplók szigorú geometriáján és az anyagszerűség hangsúlyozásában is fellelhető az építész gondolkodás. Ezt jól látom?

– Igen, a képzőművészeti munkáim kapcsán is többször éreztem, hogy az egy éves építészeti képzés során elsajátított gondolkodásmód strukturáltsága, és az a folyamat, ahogy az alkotás során a sokból a kevés felé haladok, láthatóan jelen van. De végülis képzőművész vagyok, ez számomra fontos, ezzel tudok a legjobban azonosulni, hozzátartozik az identitásomhoz, és meghatározza a gondolkodásomat is ez a fajta határkeresés, új utak felfedezése, kísérletezés különféle technikákkal. Ami lehet persze egy kíváncsi természet alapvető emberi attitűdje, de a művészeti munkáimra is jellemző, hogy nem köt le, ha egyfélét csinálok éveken keresztül, szeretem kipróbálni magam különböző területeken.

_DSC5164
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5172
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5057
Fotó: Rácmolnár Milán

– Például?

– Például hogy készítsünk szappant, a szappanból építsünk installációt… Na jó, de hogyan kell szappant főzni? Elutazom Orosházára, ott egy szappanfőző manufaktúrával lefőzünk ötszáz kiló szappant, egy példa a sok közül. Szóval rengeteg izgalmas dolog van körülöttünk, amivel érdemes foglalkozni, az egész életutam számtalan ilyen kalanddal van tele.

– Mik azok a jellemző momentumok, amik megragadják a fantáziádat?

– Az anyag és a koncepció egymásra hatása – ez nagyon izgat. Az említett installációm például azért készült szappanból, mert a kiállítás, amire felkértek, az emberi testképpel foglalkozott. A testről szóló műalkotást kellett létrehozni. Ehhez olyan médiumot kerestem, ami nem a megszokott vizuális módon beszél a testről, és mivel korábban már elkezdtem szappanokat gyűjteni, így jött az ötlet, hogy ebből induljak ki. A szappan mint anyag számomra úgy kommunikál az emberi testről, hogy voltaképpen a test „hiányát” jeleníti meg, így alakult ki a nagy szappantáblákból felépülő installáció koncepciója.

_DSC5130
Fotó: Rácmolnár Milán

– Mit szeretsz a leginkább a DOT for You-ban?

– Az alkotói folyamat kísérleti fázisait, a tervezést, az anyagok felkutatását. Minden egy gondolattal kezdődik, de az nagyon izgalmas, mikor az ötletedet meg is tudod valósítani. Persze látom, hogy egy termék marketing nélkül gyakorlatilag nem létezik, tehát ez párban jár. Nekem nagyon fontosak a hirtelen ötletekből megvalósuló, nem túltervezett, spontán darabok, amik az alaposan kitalált, végiggondolt termékekkel együtt egy számomra kedves egyensúlyt alkotnak.

– Melyik terméketek született ilyen spontán módon?

– Például a DETEKTÍV notesz, aminek az ötlete onnan jött, hogy a már meglévő termékeink leeső papírjait akartuk mindenképpen újrahasznosítani. A könyvkötő műhelyben, ahol a noteszeink készülnek, van egy antik perforálógép, ilyet ma már csak elvétve látni használatban. Hihetetlen szépen lyuggat, csak néhány lapot lehet egyszerre berakni a gépbe, és ha kiszámolod, hogy ebben a noteszben van például száz lap, és azt hányszor kell kivenni-betenni… Ez a tárgy nem készülhetne el a kézimunka alázata és nagyszerűsége nélkül.

_DSC5096
Fotó: Rácmolnár Milán

– Úristen, akkor el sem tudom képzelni, mennyiért kellene eladnotok egy füzetet, hogy ez a hihetetlen sok munka megtérüljön!

– Annyi pénz nincs is! De ez egy kivételes termék, a hulladékként leeső papír újrahasznosítása miatt tud az ára versenyképes lenni.

– Melyik a kedvenc noteszed?

– Mindig azt tárgyat szeretem a legjobban, amin éppen dolgozunk. Ez a felfokozott várakozás, hogy milyen lesz majd, ha elkészül, olyasmi, mint egy visszatartott lélegzet. Roppant jó érzés, amikor a tervből kézzel fogható valóság lesz. Igazából általában akkor van katarzisélményem, amikor prégeljük a könyvtáblákat, borítókat, vagy amikor a részmunkafolyamatok végén összeáll a kép, és a vágyott notesz könyvteste végül belekerül a könyvtáblába, de rémes a természetem, mert ezeket az élményeket hamar meg tudom szokni, és máris az újabb tárgy újabb kísérleti fázisa érdekel.

– A saját kollekcióitok mellett vállaltok egyedi füzettervezést is, ha jól tudom.

– Igen, és szerencsére egyre több ilyen megkeresésünk van. A My Little Melbourne-nek, a MOZINET-nek, a JURA Trade Kft-nek, a Magyar Nemzeti Galéria Múzeum Shopnak és legutóbb épp a Design Terminálnak készítettünk egyedi füzeteket. Úgy látom, van kereslet a minőségi papírtermékekre. Igazán jó érzés, hogy már nem csak a design iránt elkötelezett cégek ismerik fel egy prémium corporate ajándéktárgy fontosságát. A megrendelőink olyan ügyfelek, akik tudják, hogy érdemes invesztálni a minőségi munkába, mert az a tárgy, amit tőlünk rendelnek nem csak rólunk mond el sokmindent, hanem róluk is az ő ügyfeleiknek.

_DSC5159
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5131
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5094
Fotó: Rácmolnár Milán

– Mik a legfrissebb terveitek, min dolgoztok éppen?

– Valentin-napra egy új termékkel készülünk, a BLACK for You notesznek lesz egy száz darabos, limitált kiadása, RED Edition névvel kerül piacra. A RED Edition darabjai számozottak piros borítóval rajta egy kotyogó kávéfőző ikonnal, rozégold prégeléssel. A BLACK for You noteszek egyébként egy támogatói projektünk keretében jöttek létre 2016-ban, a termék eladásából származó bevétel egy részével a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület munkáját segítjük. Teljesen transzparens a füzetek árazása, pontosan lehet tudni, ki hogyan részesül az eladott füzetek bevételéből. Havi rendszerességgel utaljuk a támogatást az Árvácska számlájára.

– Hogyan készülnek egyébként ezek a füzetek?

– A papír először a könyvkötőhöz kerül, ő felvágja a nyers méretre, a prégelő megprégeli, majd visszakerül a könyvkötőhöz, aki a borítóhoz kötegekbe szedi a belső lapokat, ez a csomag megy a varrónőhöz, onnan vissza a könyvkötőhöz, aki minden darabot, egyesével összehajt és beprésel, a bepréselt füzeteket szintén egyesével kistancolja, így kapják meg a végleges formájukat. Ezek után megérkezik a DOT bázisra, itt becsomagoljuk őket, és indulhatnak az üzletekbe. És ez technikailag a legegyszerűbb termékünk.

– Ahogy a kezembe veszem például az IRKA határidőnaplót, minden egyes apró részletében azt látom, hogy hatalmas odaadással készült.

– Szeretjük a részleteket. Az IRKA esetében a belívek ofszet nyomással készülnek, a digitális nyomda szóba sem jött, a könyvkötészeti folyamat kézimunka. Ezt a színt például, amivel a notesz belső grafikáját nyomtuk, digitális nyomással soha nem lehetne előállítani. Vagy ha nagyítóval megnézed ezeket az apró pontokat, láthatod, hogy az ofszet nyomdának köszönhetően nem pixelekből állnak, az ott egy pont. Más lesz így az összhatás, egyszerűen érzed, hogy jó az anyag, finomak a részletek, kerek az egész. Korábban kevesebb jegyzetlap volt az IRKA-ban, ezt most kibővítettük úgy, hogy a könyv fele határidőnapló, a másik fele pedig bullet journalként is használható jegyzetfüzet, a tavalyi IRKA után sok jó visszajelzést kaptuk arról, hogy ezt az önálló jegyzetrészt mennyire szeretik, akik használják.

_DSC5117
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5086
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5053
Fotó: Rácmolnár Milán
_DSC5189
Fotó: Rácmolnár Milán

– És mik a hosszabb távú terveitek?

– Ebben az évben szeretnénk néhány új terméket létrehozni: fotóalbumot tervezünk két különböző méretben, illetve készülnek majd speciális funkciót betöltő noteszek, amit például recepteskönyként lehet használni. Prégelt ajándékkártyák, képeslapok és egyedi nyomatok is tervben vannak. Készülünk még tavaszra egy izgalmas kiállítással egybekötött eseménnyel, aminek a MONO art & design ad otthont, de erről egyelőre nem árulok el többet. És persze a legnagyobb vágyunk, hogy ebben az évben találjunk egy saját helyet, ami műhely, üzlet, közösségi tér is egyben, ahol majd különböző workshopokat is tudunk tartani.

_DSC5076
Fotó: Rácmolnár Milán

_DSC5156A beszélgetés végeztével gyönyörű ajándékokkal távoztunk, és a DOT for You csapata a Stilblog olvasóinak is küldött meglepetést: egy gyönyörű púder-türkíz IRKA határidőnaplót, melyet egy nyereményjáték keretében sorsolunk ki!

A játékban való részvételhez nincs más dolgotok, mint ellátogatni a DOT for You weboldalára és a webshopban található termékek közül kiválasztani, melyik a kedvencetek, és visszaküldeni nekünk a nevét a jatek@stilblog.hu email címre február 5-ig! A nyertest emailben értesítjük!

Fotók: Rácmolnár Milán