Iina Vuorivirta Budapesten mutatta be az IKEA új PS kollekcióját

Az IKEA egyik legizgalmasabb, folytonosan megújuló kollekciója a városi nomádokat és a gyakran költözködő, rugalmas életmódot folytató fiatalokat megcélzó PS bútor- és kiegészítőcsalád. Ma délelőtt Iina Vuorivirta, a PS egyik tervezője mutatta be a kollekció legfrissebb darabjait, az IKEA fenntarthatóság központú design szellemiségét és saját tervezői attitűdjét Budapesten.

Ki gondolta volna, hogy egy-egy termékcsalád megalkotásán olykor húsz tervező is dolgozik egy időben az IKEA-nál? Hogy míg egy rajzból valós, kézzelfogható termék lesz, az 1200 IKEA munkatárs kezén megy keresztük? Hogy a svéd bútorgyár designerei gyakran a világ legtávolabbi pontjaira utaznak el, hogy az ott honos természetes alapanyagok megmunkálását a helyi kézművesektől sajátítsák el?

FullSizeRender

A finn gyökerekkel rendelkező Iina Vuorivirta két éve csatlakozott tervezőként az IKEA csapatához. Egyedi stílusára a klasszikus minimalizmus jellemző, legszívesebben olyan praktikus használati tárgyakat tervez, melyek nélkül elképzelhetetlen mindennapi életünk. Kedvenc anyagai a nyers üveg és az agyag, mivel állítása szerint a természetes formák egyenetlenségei önmagukban szépséget csempésznek a termékekbe. Gyakran inspirálódik a hagyományos iparművészeti technikákból is, legfrissebb felfedezése a vizijácint, melyből gyönyörű lámpaburákat tervezett a tavaszzal megjelenő JASSA kollekció számára.

„Meggyőződésem, hogy a kreatív munka nem a lassú és hosszadalmas tervezési folyamatoktól lesz igazán sikeres. Ehelyett elengedhetetlennek tartom, hogy kitartóan kutassunk a probléma után, és hogy ne féljünk feltenni az esetenként butának tűnő kérdéseinket sem” – mondja Iina.

A kilencedik PS kollekció kialakításában vezető szerepet vállaló Iina Vuorivirta 16 designerrel közösen alkotott meg a több mint 50 terméket. A kollekció a demokratikus dizájn szellemében készült azoknak a független gondolkodóknak, akik ellentmondanak a mindennapok diktálta szabályoknak. Az IKEA számára a design több mint megjelenés –  értelmezésükben ez forma, funkció, minőség, fenntarthatóság és alacsony ár kombinációját és természetes egyensúlyát jelenti.

PH139240

Hisznek abban, hogy a gyártást végző szakemberek értenek legjobban az általuk megmunkált anyaghoz és az abban rejlő lehetőségekhez, éppen ezért a tervezési folyamatba őket is bevonják, így alakul ki egy-egy végleges koncepció. Iina egy terrakotta önöntöző kaspóval, egy üvegből készült vázasorozattal, egy utazóbögrével és egy egymásba illeszthető váza/tároló szettel járult hozzá a PS 2017 kollekcióhoz. 

PH139236 PH139234 PH139245-1

A nyári limitált kiadású JASSA kollekció darabjait az indonéz és a dél-kelet ázsiai kultúra színektől és formáktól harsány hagyománya ihlette. A JASSA termékcsalád számára Iina lámpaernyőket, egy kanapét, fekvőfotel, kerámia tálakat, egy szőnyeget és apróbb dekorációs elemeket tervezett, melyek kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készültek.

PH140261 PH140248 PH140247

A PS 2017-es újdonságai hamarosan megérkeznek az IKEA áruházakban, a JASSA darabok pedig a tavasz folyamán várhatóak.