Tetovált ékszerek

Fogjunk egy létező dolgot, értelmezzük/szabjuk újra, kit érdekel, ha másként, mint eddig – az eredmény úgyis egyedi lesz. Vagyis varrjuk fel tetováló géppel és festékkel az egyébként vászonra/papírra szánt grafikákat nyersbőrre, amelyekből ékszer készül.

002vagott01 1080x1080px

A tetoválás éppen olyan kiegészítője a megjelenésnek, mint az ékszer. Egy könyöktől csuklóig varrott alkar+plusz ujjatlan selyemblúz (tőlünk nyugatabbra legalábbis) ma már teljesen elfogadott vállalati dress code, csak nem lehet váltogatni. Végh Sarolta ékszerei, Kárpáthegyi István grafikái – az ékszereken és a karján lévők is – markánsak, erőt sugároznak, mint az alkotóik.

005vagott01

Éppen ezért mutatnak jól a kecses női csuklón, erős férfi nyakon. Ha valaki kategorizálná őket, nincs könnyű dolga – divatékszernek túl aprólékos, finomékszernek túl méretes. A tervező-alkotó párost sem érdemes dobozba tuszkolni. Kárpáthegyi képzőművész, de az újgenerációs – tussal, tűvel, ecsettel egyaránt dolgozik. Amikor nem fest, agárfaja-mentésnél önkénteskedik vagy kortárs táncos mennyaszonyát látogatja meg Linzben. Végh is jól ismeri a tűt meg a bőrt – amerikai sikerfilmek szereplőire vagy azok mesterséges dublőrjeire varr fel szemöldököt, szakállat, hajat – vagy Tom Hanks alkarjára szőrszálakat. A mozgástér viszont más – előbbi két-, utóbbi háromdimenzióban otthonos, ami az ékszereken meg is látszik: tökéletes ki- és eldolgozásuk, a felvitt minták finise.

0016 0014 0009 0007 0005

A páros hónapokig kísérletezett, hogy a megfelelő sűrűségű festék pont úgy terüljön a nyersbőrön, mint az élő szöveten. Az eredmény pedig tényleg egyedi. Szép is, bár itt régen nem arról van szó, hogy minél többen viseljék. Viselje, akinek tetszik, aki meri. Lesznek így is elegen – ez a huszonegyedik század – senki sem akar a mainstreamben pihenni.

A kollekció darabjai elérhetők a Biksady Galériában, a Falk Miksa utca 24.-26. szám alatt, illetve rendelhetőek az alábbi elérhetőségeken: vegh.zsofia@gmail.com, 0630 433-0741

Fotó: Jankovics Mariann

Modell: Jozsa Eszter Nikolett

Tetoválás: Karpathegyi Istvan

Grafikai Styling es koncepció: Jankovics Mariann, Vegh Sarolta

Smink: F. Kovacs Petra

Haj és prostetic: Anna Kiesser