Magyar Design 2017 – PAPER UP!

A PAPER UP! az egyik kedvenc hazai design márkánk. Koralevics Rita 2012 óta készít ezen a néven gyönyörű kézműves jegyeket, egyedi karakterű lakberendezési tárgyakat – jellemzően lámpákat, vázákat, és kisebb kiegészítőket. Rita minden tárgya nyomdai papírhulladék újrahasznosításával készül. A papírhulladékból előállított speciális pépes anyag gyönyörűen formálható, alakítható, az anyag felhasználási formája végtelen lehetőséget kínál, a megszülető tárgyak megjelenésükben képesek mindig egy új arcát megmutatni a papír sokszínűségének, szépségének. Ritával az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design tárlata kapcsán beszélgettünk, ahol élőben is láthatóak lesznek munkái. 

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– A tervezésnél a papír a kiindulópont, ez a legmeghatározóbb szereplő az eredményt tekintve is. A természet adta anyagot sosem lehet megunni, örök inspirációs forrás számomra, ebből merítek. Az alkotói folyamatot egy  folyóhoz hasonlítanám, aminek sodrása kihordja a kavicsokat a partra, újra és újra, kicsit és nagyot, 100 meg 100 félét. Van, hogy a sodrás magával visz, sodródni kell, máskor meg jobb a partján időzni, szemlélődni. A változás állandóságát, azaz a folyamatos megújulást és az értékek megőrzését tartom szem előtt, aminek filozófiája remélhetőleg átjárja az általam készített dolgokat is.

paperup-Curl_Up_plus_Blokk paperup-Blokk3_2017 paperup-Blokk2_2017 paperup-Curl_Up_plus_papircement_vaza

– Milyen tervezési folyamatokkal dolgozol?

– Borzasztóan élvezem a harmóniákat keresni, ez egy tárgy esetében 3 dologból adódik: a forma, anyag és  szín összjátékából. Ha az anyagot már sikerült uralni, akkor születnek a nagy dolgok, azt is mondhatnám, hogy akkor a lelke már megvan! A tervezésben innen fogva már nagy a szabadság, ekkor jöhet a test, a forma, ami e kettőt összehangolja.

paperup-Dome_plus2 paperup-Dome_plus_black paper_up!_0572

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– Az eddig megszerzett tapasztalataim összegzéseként 2016 őszén megszülettek a papírcement termékek, ami sok kérdésre megoldást adott. Amellett, hogy a tárgy megőrzi a papír szépségét, párosul a cement hő és vízállóságával, könnyű súlya kiegészül a cement szilárdságával.  A közeljövő terveit erre az újításra alapozom, amit már most nagyon izgatottan várok! Remélem, hogy a kiállítás látogatóiban felkeltem az érdeklődést a papír számtalan felhasználhatósága iránt.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Hogy járhatom ezt az utat, ami azt is mutatja, hogy tudok újat és érdekeset mutatni.

17431405_1472147536151955_2052732440_o
Fotó: Szabó Barnabás

– Min dolgozol éppen és mit szeretnétek elérni a közeljövőben?

– Az előállításhoz szükséges anyag- és eszközhasználat tökéletesítését, a gyártási folyamat technológiájának fejlesztését és a hatékonyság növelését tűztem ki célul. Innovatív megoldásokat keresek arra, hogy a kézműves, unikális jelleg megőrzése mellett minőségi termelést tudjak produkálni kis sorozatgyártás esetén is.

md_banner_2017_628x96-01