Magyar Design 2017 – Baraksó Alexandra

Baraksó Alexandra tavaly diplomázott ipari termék – és formatervező mérnökként az Óbudai Egyetemen, ahol személyes projektjei szempontjából a textil meghatározó ponttá vált. Jelenleg belsőépítészetet tanul a Metropolitan Egyetemen és a Fészek Részek design stúdió időszakos gyakornokaként dolgozik a tavalyi év elejétől.  A design stúdióval való együttműködésben mutatja be az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design standján Flow elnevezésű függőszékének prototípusát. A kiállítás kapcsán beszélgettünk Alexandrával.

– Hogyan írható le a munkádra jellemző tervezői karakter?

– Számomra a kísérleti dolgok, az anyagokkal való közvetlen kapcsolat és a hozzájuk kapcsolódó technológia a leginkább izgalmas. Általában – ha tehetem – hosszabb kutatás után kezdek csak el dolgozni valamin, aminek megbizonyosodtam az újdonság értékéről. Ellenkező esetben egy másik ötletre fókuszálok. A tervezői karakterem még kevéssé kiforrott állapotára talán annyi jellemző, hogy a tárgy által kiváltott érzelem és a funkció közötti harmónia központi szerepet kap amellett, hogy alapvetőnek tekintem a fenntartható tervezési szempontok jelentőségét.

flow1

flow-reszl03

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Fontos, hogy minden olyan közvetíteni kívánt üzenetet hordozzon a végleges koncepció, amely a tervezés alatt kialakult. A legfontosabb talán, hogy ezeket megőrizze és ezek jelen legyenek a tárgyban, annak egész életciklusa alatt.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Egy kísérleti függőbútort mutatok be, ami az alapképzésen diplomamunkaként készülhetett el a FészekRészek segítségével. Ez az eddigi legszemélyesebb munkám egyben. Kísérlet az anyaghasználat részéről, ugyanis egy függesztett, kizárólag természetes anyagokból gyártott prototípusról van szó, ami többek között a különböző igénybevételek szempontjából okozott kihívást. A formát és a konstrukciót tekintve pedig az egyszerűség, de kényelmes használat, az összehajthatóság, az anyagtakarékos gyártás, a textil és a fa kizárólagos szerephez juttatása volt cél. Nem utolsó sorban pedig fontosnak tartottam, hogy a bútor tulajdonosa számára szerethető legyen.

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Mivel teljesen kísérleti a koncepció, kíváncsi vagyok, milyennek látják az emberek, mennyire tartják aktuálisnak a saját látásmódomat tükröző ötletet.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Alapvetően azt, hogy megtaláltam a „szakmát”, ami iránt őszintén tudok lelkesedni.

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– A következő cél a márkaalapítás lesz, de mindenek előtt minél több tapasztalatot szerezni a gyártástechnológiák területén is. Eközben, vagy még előtte, a belsőépítészetnek is minél több rétegét szeretném megismerni. Úgy érzem e kettő rendkívül jól hat egymásra.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Jelenleg egy alacsonyabb korosztályt célzó bútort fejlesztek, ami kiegészül az egyetemi, belsőépítészeti projektekkel. Közben pedig a saját márka alapjain is dolgozom.

md_banner_2017_628x96-01