Magyar Design 2017 – Hannabi

A Hannabi álomkanapék gyártásával foglalkozik. Bútoraik amellett, hogy szépek, ergonomikusak és nagyon tartósak is. Készülhetnek egyedileg pontosan olyan méretű, színű és összeállítású verzióban, melyet a vásárló megálmodott. Ráadásul nem előregyártott elemekből összesakkozott megoldásokról van ezesetben szó – centiméter pontos igényre gyártott bútor készül minden esetben! Rácz Anikóval, a Hannabi tervezőjével az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design standján való megjelenéssel kapcsolatban beszélgettünk.

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter?

– Amikor 2010-ben megalapítottam a Hannabit egy olyan manufaktúrát álmodtam meg, ahol a tradicionális kárpitos műhelyek személyközpontú szolgáltatása és minőség iránti elkötelezettsége  találkozik  a  kortárs  design  és művészet lehetőségeivel. De a legjobban az foglalkoztatott mindig, hogy hogyan, milyen minőségben találkozik a termék a vásárlóval. Lehet-e úgy funkcionális egy kanapé, hogy sztenderizálom? Azt gondolom, hogy nem lehet. Ez egy olyan bútor, ami túl személyes és intim, túl sok igénynek kell megfelelnie ahhoz, hogy előre gyártott elemekből jól funkcionáljon. Persze meg lehet találni a megfelelőt egyedi gyártás nélkül is, de az inkább a szerencsén és a keresésre fordított időn múlik.

hannabi-box-hyperactive-mobile-sofa-system-pics-high-4

– Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– A felhasználó és a tér kapcsolatát vizsgáljuk, hogy a folyton változó és egyre több irányú, funkcionálisan felmerülő igényekre reflektálhassunk. Számunkra a tárgy a terével és a használójával alkotott kapcsolatában nyeri el értelmét. Interaktív, személyre szabható kanapéinkkal a vásárlóinkat bevonjuk saját bútoruk tervezési folyamaiba, így közösen teremtünk értéket. A személyesség mellet minden termékünknél fontos a kézi munka, és azt is szem előtt tartjuk, hogy nagyon tartós darabok készüljenek. A szőnyegeink tiszta gyapjúból, a kiegészítőink fémből és betonból készülnek.

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az idei Otthon Design kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– Jelenleg a piacon található kanapék nem tudtak alkalmazkodni a tudatosabb, új vásárlók igényeihez, akik szabadon mozgatható, napszakokhoz-élethelyzetekhez alkalmazkodni tudó bútorokra vágynak. A tavaly bemutatott Urban Nomád kanapénk után ismét egy olyan mobil háttámlát fejlesztettünk, ami nem rögzített az ülőfelülethez, így sokkal több funkciót el tud látni, mint egy szokványos kanapé, anélkül, hogy nagy helyet igényelne.

_MG_1686-Edit _MG_1758-Edit _MG_9848-Edit (1) _MG_9593-Edit

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Nagyon sok visszajelzést kapunk a termékről és egyre nagyobb az érdeklődés a hazai design iránt. A Magyar Design standnak köszönhetően, évről évre egyre többen megismernek minket a kiállításon. Nagyon szeretünk itt kiállítani, mert az installálás minden évben olyan színvonalas, hogy nemzetközi kiállításokon sem volt alkalmunk még így megjelenni.

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Azt, hogy a bécsi ENSZ székház kávézójába bekerülhettek tavaly a bútoraink.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Szeretnénk kimozdítani a kicsit betokosodott kanapépiacot, ami azt jelenti, hogy a felső kategóriás, prémium bútorok és az IKEA közötti árban nem csak jó minőségű, de egész más szemléletű, használható, családbarát kanapékkal legyünk jelen a nemzetközi piacon

hannabi-box-urban-nomad-mobile-sofa-system-pics-hq-09

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Szeretnénk, ha a bútorainkat szélesebb körben megismernék. Nem csak itthon, hanem a környező országokban is. Ehhez készülnek épp nemzetközi sajtóanyagaink és folyamatosan dolgozunk az új fejlesztéseken is.

md_banner_2017_628x96-01