Magyar Design 2017 – Söptei Eszter

Söptei Eszter 2012 óta esztersoptei design néven tervez különleges lakástextileket. Kollekciójában találhatók párnák, kárpitok és akusztikát javító, speciális textil felületek is. Jelenleg a geometria mozgatja meg leginkább alkotói fantáziáját, síkban és térben egyaránt. Vonzzák a szabályos és szabálytalan háromszögek és minden, amit ki lehet rakni belőlük. Lakástextil funkciót adva ezenkek a geometrikus struktúráknak az enteriőr hangsúlyos darabjává válhatnak. Eszterrel az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design tárlatán való részvételéről beszélgettünk.

Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– Első jacquard szövésű lakástextil kollekciómat mutatom be, ami a háromszögre épül és három mintából áll.  Elsőként a Geometrikus hullám született,melyet egy korábbi munkám inspirált a Halk geometria, egy akusztikát javító felület speciális textil felület. Majd a Rombusz következett, ami a Geometrikus hullám mintaelemével történt játék eredménye, ahol a szigorú szimmetria és szabályosság uralkodik a háromszögtől némileg eltávolodva. A Geo az előbbiek ellentéte, a szabályos szabálytalanságával. A földrajzban ismeretes térhálóból indultam ki, ami a domborzati viszonyokat hivatott modellezni (pár éve testközelből tanulmányozhatom a földrajzot, azon belül a vulkanológiát). A térhálót úgy manipuláltam, hogy többnyire háromszögekkel váltottam ki a négyszögletes felületeket. A felületen belüli tónuskülönbségek a 3 sávolyiránynak köszönhető. A mintámból nem alakul ki domborzat, mivel egy terülőminta létrehozása volt a célom. Így addig “butítottam”, míg a térháló inkább kristálydarabokra hasonlít. Kissé messze kerültem a kiindulástól. De a célom elértem. Egy oldottabb, de geometrikus felület született. 

nem_a_muhelyem_itt_készpültek_a_minták_aste_kőszeg 20170215_104932 D_pink2 G_sopteieszter_szinminta_keszaru2017.02

Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Azt, hogy szélesebb körben megismerhessék a munkáimat.

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Sikeres munkának tartom a Nest párnát, ami a Hannabi Fresh Mind kollekció része,  illetve a Loffice Budapest tárgyalójába készített akusztikát javító felületet. Emellett meg kell említenem a Texhibition projektben való részvételt is. A legnagyobb siker mégis az, hogy olyan területeken dolgozhatom, amiket szeretek.

Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Különleges, de használható tárgyakat szeretnék létrehozni.

Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Sok ötlet kavarog a fejemben, de célirányosan 3 projektet szeretnék megvalósítani a közeljövőben. Egy újfajta, akusztikát javító felület megalkotásán dolgozom. Szeretnék emellett további jacquard mintákat tervezni, ami technikájában összetettebb, de összhatásában letisztult képet nyújt. Illetve a párna-vonalon maradva egy újabb puha, geometrikus szobor létrehozását tervezem. 

md_banner_2017_628x96-01