Magyar Design 2017 – Deme Tamás

Deme Tamás szűk egy éve diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakán, ahol egyik félévben lehetősége adódott egy négy hónapos látogatást tenni a Kingston University bútortervező tanszékén. Az elmúlt időszakban többnyire szabadúszó formatervezőként tevékenykedett, az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design tárlatának keretében a Fészek Részek design stúdióval közös munkában megvalósult Release asztalt láthatják tőle az érdeklődők. A mai nappal nyíló kiállítás kapcsán beszélgettünk Tamással. 

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Eddigi munkáim leginkább kis szériás, vagy egyedi megrendelések eredményei. Tervezéskor kiegyensúlyozott, egységes formák létrehozására törekszem, de úgy érzem, tárgyaimra jellemző némi nyersesség is. A kivitelezést tekintve gyakran fellelhetőek különböző gyors prototípus gyártási technológiák (CNC marás, lézervágás, 3D nyomtatás, stb.) munkáimban. Ez a karakter valószínűleg a FabLab Budapestnél töltött meghatározó idő nyomaként van jelen tárgyaimban.

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Esztétikailag letisztult, egyszerűen legyártható termékek tervezésére törekszem. Igyekszem olyan megoldásokkal válaszolni a felmerülő problémákra, amelyeknél a funkció betöltése a legfontosabb szempont. Fontosnak tartom a tervezés első pillanatától szem előtt tartani a  környezettudatos hozzáállást.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– A kiállításra a Release asztalt hoztuk el, ami egy közös együttműködés eredménye a Fészek Részek bútormanufaktúrával. A koncepcó alapjait a könnyű használhatóság, szállíthatóság és a rugalmas méretezhetőség képezte és emellett jól beleillik a FÉR környezettudatos hitvallásába is. Az asztal nem tartalmaz csavart, sem ragasztót. Darabjait az egymásbailleszkedő csapolások tartják egyben, melyek az összeállítását és szétszerelést is könnyítik. A kiállításra hozott darab egy adott helyiségre méretezett kisebb konferenciaasztal dimenzióival rendelkezik, de a formaterv és a gyártási technológia lehetővé teszi, hogy néhány egyszerű változtatással más méretben is elkészíthessük.

4 2

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

 – Világhírt! Na azt azért nem, de szeretném, ha munkáimat többen megismernék és minél többen visszajelzést adnának.

– Mit tartasz a legnagyobb sikereidnek?

– Legnagyobb sikereimnek azt élem meg, amikor fizikalag is elkészül egy tervem és megbizonyosdhatok róla, hogy életnagyságban is működik. Úgy gondolom, ez alól a most kiállított Release asztal sem kivétel. A végső siker mellett egy jó hangulatban telt fejlesztés zajlott le, melyben a technológiai határokhoz mérten teljesen szabad kezet kaptam a tervezésben Bergovecz Lacitól, a FÉR alapítójától.

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Folytatni szerteném a szakmai karrier építését, tervezni, fejlődni, tanulni.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Elég húzós időszakot hagytunk magunk mögött, úgyhogy most leginkább egy jó biciklizésre készülök, de hamarosan újult erővel csapunk a munkába!

md_banner_2017_628x96-01