20 éves a Bomo Art

Boldizsár Károlyt hat évvel ezelőtt ismertem meg egy nyári napon a Stilblognak köszönhetően. Élénken él bennem ez a találkozás: a Platánban ültünk, a Károlyon csíkos póló volt meg papucs és vászontáska a vállán és valahogy az egész jelenség azt sugallta, hogy mi nagy barátok leszünk. Ezt általában elsőre megérzem és nem is szoktam tévedni, most sem sikerült. Károly azóta tényleg nagy barátom és egyszerre példaképem és motivációm is lett – a Bomo Art 20 éves sikertörténete pedig azt bizonyítja, hogy szívvel-lélekkel, kitartással és szorgalommal igenis lehet kivételes eredményeket elérni itthon is!

_DSC7835 _DSC7576 _DSC7568

A BomoArt vállalt célja, hogy életben tartsa és népszerűsítse a kézművesség és a kézzel való írás hagyományát. A mai napig könyvkötő mesterek készítik minőségi papír és bőr alapanyagokból naplóikat és fotóalbumaikat, melyeket 17 éve Hollósi Éva grafikusművész rajzai tesznek különlegessé. A hazai közösnég mellett nemzetközi kiállítások és vásárok keretében világszerte egyre többen ismerik meg Tokiótól Oxfordon át egészen Limáig a világ minden táján kapható termékeiket.

_DSC7614 _DSC7589 _DSC7580

A 20 éves jubileum alkalmából számos meglepetéssel, tervezői együttműködéssel és új termékkel készül a papírmanufaktúra: az idei évben fiatal képzőművészek és designerek együttműködésével érkeznek limitált kollekciók a márka kínálatába. Ducsai Judit tervezővel egy különleges vászontáska kollekción dolgozik a Bomo Art: a sorozatban Judit szuper minőségű táskáira a Bomo legnépszerűbb – tukán, hőlégballon és rózsa – mintái kerülnek fel.

bomo01

“Már régóta tervezgetjük, hogy mintáinkat nem csak papír felületre nyomjuk ki, hanem textilre is. Először egy egyszerű vászontáskára gondoltunk, de a szokványos forma és méret különlegesebb, tartósabb verziójára. Mivel a könyvkötésnél mi is kíváló minőségű bőröket használunk, arra gondoltunk, kombináljuk bőrrel a vászontáskát is. Szerettünk volna felkérni egy designert, aki ezt a modellt megálmodja és elkészíti nekünk. Választásunk Ducsai Juditra esett. A végeredmény egy unisex, vállra akasztható, erős juta vászonból készült táska lett, melynek alja és vállpántja növényi cserzett bőrből készül. A nagyméretű külső zsebre 3 féle Bomo Art grafikát szitázunk. A kollekció így 3 mintával indul el, amit szeretnénk a jövőben újabb 3 mintával gazdagítani. A kis szériában készülő táskák mind a Bomo Art boltjaiban és webshopjában, mind Ducsai Judit webshopjában kaphatók június végétől” – meséli Károly az együttműködésről.


Kocsis Reginával, a Neked Cake alapítjójával különleges minitorta kollekció született Bomo Tart néven: a kakaós omlós tésztában főzött kávékrémen egy nugátos roppanós réteg van, amely sós karamellával van csordultig öntve, végül liofilizált málnával megszórva és mindez gyönyörű Bomo papírdobozban tálalva!

_DSC7582 bomo

És a legnagyobb meglepetés: idén először a megszokott stílusból kilépve a Bomo Art egészen új irányba indul el Barabás Zsófi képzőművésszel tervezett közös kollekció keretében: Zsófi munkáira a geometrikus minimalizmus és az organikus motívumok harmóniája jellemző, mindezt általában jellegzetes pasztell árnyalatokkal ötvözve – talán nem is állhatna művészete távolabb a Bomo vizuális világától, éppen ezért nagyon kíváncsian várom, milyen termékek születnek a kortárs alkotások és a klasszikus könyvkötészet együttműködéséből- szeptemberben kiderül ez is!

_DSC7649

#26thapril #newpiece #gouache #pencil

A post shared by Zsofi Barabas (@zsofibarabas) on

Nyáron egy exkluzív workshopot is tervez a márka a venezuelai származású Amalia Pereira képzőművésszel, aki csodaszép kollázsait már több alkalommal bemutatta a TOBE galériában Budapesten.

Allí está la patria quemando iglesias en nombre del petróleo, opresivo peso. Condena. Ciclos de odio. Enseñanza sin equilibrio, al perdón le salieron plumas y se fue volando sin pasaporte. Mi padre se comió todos los pájaros del 32, por eso yo sé volar antes que caminar. Allí está la patria matando el hambre y quemando al hombre. Llueven fusiles, bombas negras dentro del mar y en el mar… petróleo. En la montaña mil mujeres comienzan a parir, cartuchos de humo blanco, un alumbramiento múltiple con retinas perforadas, las gargantas aúllan de rabia. Aquí quieren hacer bondades, tender puentes de leyes imaginarias, música que es solo ruido. Los que tenemos alas ladramos. Me hice frágil por media mueca, transitaba vulnerable con los pies metidos en una tumba, pero ayer me despojé de disfraces, mapas, rosales y todos los restos del desastre. Invoqué a todas las bestias y no puede escapar llorando, rompí cristales y provoqué incendios. Regresé al mar con las manos vacías y los pulmones atascados de violencia. Quiero curarle las cicatrices a mi madre la nuestra es un fractura común, los huesos se nos salen de la piel, con hemorragia interna, el médico nos habla de funcionalidad en caso de exilio sutil, ese demonio descomunal. De mis ojos nacieron tallos, yemas y hojas, los brotes se transformaron en cayenas, cuando me las arranco me las pongo encima de las orejas. Para vencer el frío aprieto el corazón, navego en chalana. . . . #collage #migration #ama #amaliapereira

A post shared by Amalia Pereira (@amalita_) on

A jubileum alkalmából irodai és lakberendezési kiegészítőkkel, ünnepi terítéshez és ajándékozáshoz kíválóan felhasználható papírtermékekkel bővül a márka repertoárja, melyet megtaláltok a Bomo Art Régiposta utcai és Várkert Bazárban lévő üzleteiben!

Fotók: Rácmolnár Milán