MAKRAFUN – a makramézás élménye

Lakásunk egyedi, ötletes dekorálása, otthonosabbá tétele korántsem egyszerű feladat. Hiába pakoljuk roskadásig tele könyvekkel és emléktárgyakkal a falak mentén sorakozó polcainkat, aggatjuk tele a falat fotókkal és festményekkel; még így is hiányozhat az áhított komfortérzet. Az a komfortérzet, ami nagymamáink otthonának tagadhatatlanul sajátja, és amit napjaink minimalista stílusú lakásaiba sokszor nehéz becsempészni. De mi az, amit néhány generációval korábban ennyire jól tudtak?

Hát kötni. Varrni. Hímezni. A két kezükkel alkotni. Kreatív munkájuk eredményeivel pedig személyesebbé, meghittebbé tenni környezetüket. Körülnéztünk egy kicsit a nagyszülők házában, és a szőttesek, hímzett terítők rengetegében rábukkantunk a makramé díszekre.

Sajtó_7 Sajtó_6 Sajtó_5

A makramé egy ősi csomózási technika, mely rengeteg formát ölthet: készülhet ezzel a módszerrel függöny, ágytakaró (mely a viktoriánus korban is már rendkívül népszerű volt), függőágy, öv (amit a 19. században a tengerészek is készítettek, amíg a nyílt vízen voltak), falikárpitok, ékszerek (amik a 80-as, 90-es években hódítottak itthon) és virágtartók, melyek már nagymamáinknál is helyet kaptak, s ma újra reneszánszukat élik. Nem véletlenül.

A zöld növények jótékony hatása köztudott: nemcsak tisztítják a levegőt körülöttünk, hanem látványuk pozitív, hangulatjavító hatással is bír. Nem csoda hát, hogy a városok betondzsungelében felnövő fiatalság rajong értük, nagy odaadással gondozzák lakásuk fotoszintetizáló ékeit, és a cserépben nevelgetett példányok prezentálására is fokozott figyelmet fordítanak. Ekkor kap szerepet a makramé, hiszen e technikával olyan virágtartók kerülhetnek ki kezeink közül, melyek segítségével megmozgathatjuk lakásunk terét, számtalan helyre belógathatjuk növényeinket. Zöld társaink formabontó elhelyezésével izgalmas lakberendezési csavart hajthatunk végre: felpezsdíthetjük a falak mentén statikusan sorakozó dísztárgyakhoz szokott szemet.

WORKSHOP

Ha e sorokat olvasva elfogott a vágy, hogy virágtartót készíts zöld csemetéidnek, vagy csak kedvet kaptál egy kis alkotáshoz, akkor június 18-án a MAKRAFUN első városligeti workshopján a helyed! A természetben, jó társaságban élheted ki kreatív alkotói kedvedet, és a workshop végén saját makramé virágtartóddal s egy felejthetetlen élménnyel távozhatsz.